Завршено Првенство Србије за омладинце и омладинке: Шампиони Јована и Милош

Завршено је Првенство Србије за омладинце и омладинке. У конкуренцији омладинаца учествовало је осм шахиста, који су одиграли једнокружни Бергер у седам кола.
Omladinsko prvenstvo Srbije
Фото: Милош Милошевић и Јована Срдановић, фото: Приватна архива

После велике борбе између два главна фаворита – двојице ФИДЕ мајстора Милоша Милошевића и Луке Будисављевића, победнички пехар припао је Милошевићу са 5,5 поена. Једини пораз победнику турнира нанео је Михаило Ђокић и то у претпоследњем колу, те је питање шампиона остало нерешено до самог краја. Будисављевићу је била потребна победа у последњем колу да би пристигао Милошевића на првом месту. Међутим, пошто су обојица ремизирали, Милошевић је задржао предност од пола поена и освојио наслов првака, као и право да представља нашу земљу на Омладинском првенству света, које се игра у Турској од 4. до 16. септембра.

Будисављевићу је припало сребро са 5 поена, док је бронзу освојио Вук Рутешић са 4 поена. Рутешић је вероватно највећи трагичар турнира, будући да је стартовао са хет- триком, а потом из преостале четири партије освојио само поен. Изгубио је мечеве од Луке Будисављевића и Младена Рајковића, а ремизирао са победником турнира и Михајлом З. Матовићем. Солидну игру пружили су  Илија Станојевић и Михајло З. Матовић, који су са 3,5 поена поделили четврто и пето место. Више се очекивало од Младена Рајковића који је према рејтингу био први фаворит турнира, али није одиграо последње две партије, тако да су Станојевић и Матовић победили без борбе.

Код омладинки је било седам учесница, које су, као и омладинци, одиграле седам кола по једнокружном Бергеровом систему. После занимљивих борби, десила се веома ретка ситуација да на крају турнира две шахисткиње имају исти број поена и идентичне све додатне критеријуме и уз то реми као међусобни резултат. Тада се морало приступити жребу као последњем начину да се одреди првакиња. Жреб је био наклоњенији прошлогодишњој шампионки, женском ФИДЕ мајстору Јовани Срдановић, те се она и ове године са 5,5 поена нашла на победничком постољу. Сребрна медаља и вицешампионска титула за Милену Вујчић сигурно нису довољна сатисфакција, имајући у виду колико је била близу тријумфа, али остаје чињеница да је Милена изузетно квалитетно и сигурно одиграла читав турнир, ремизиравши са победницом и савладавши све остале учеснице. Јована и Милена су дефинитивно биле главни фаворити на овом турниру и у потпуности су оправдале ту улогу, будући да је разлика у поенима између њих две и трећепласиране Наде Трајковић читава три поена. Заправо, може се рећи да су остале омладинке биле прилично изједначене по шаховском умећу, будући да су чак три имале по 2,5 поена – Нада Трајковић, Невена Ђорђевић и Анђела Димитријевић, а којој од њих три ће припасти бронза такође је одлучио жреб! Заиста се ретко дешава на турнирима да се у истој категорији два пута мора применити жреб и то за одређивање освајаче све три медаље. У овом случају, ни међусобни резултат није могао направити разлику, јер су играјући међусобно њих три затвориле круг победа и пораза – Нада је савладала Невену, Невена је победила Анђелу, а Анђела Наду. Жреб је бронзу доделио Нади Трајковић, четврто место је припало Невени Ђорђевић, док је пета била Анђела Димитријевић. Пола поена мање од њих три имала је Ања Симић и њој је припало шесто место, док је Анђела Матовић била седма.

Остаје да пожелимо много успеха и среће Јовани Срдановић и Милошу Милошевићу на Светском омладинском првенству у Турској, уз наду да ће им надлежни обезбедити одговарајуће припреме пред овако важно такмичење.

И. Узелац

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести