Завршено женско и омладинско Првенство Војводине

У склопу Међународног првенства Војводине, које је управо завршено у Новом Саду, одржана су и Отворена међународна првенства Војводине у женској и омладинској конкуренцији.
Pobednici u konkurenciji omladinaca/I. Uzelac
Фото: Победници у конкуренцији омладинаца

После дуго времена, оба првенства су одиграна као засебни турнири са врло богатим наградним фондом, а учествовало је 12 дама и 17 омладинаца. Одиграно је седам кола по Швајцарском систему, а темпо игре је био 90 минута по играчу за целу партију, са бонификацијом од 30 секунди за сваки одиграни потез, почевши од првог.

У женској конкуренцији виђена је апсолутна доминација индијских играчица које су освојиле три од прва четири места. Са одличних шест поена из седам партија победила је интермајстор Сагар Тејашвини из Индије, док је сребро, са пола поена мање, припало монголској шахисткињи, Ганкулуг Калиуни. Треба истаћи да Монголка, као и трећепласирана Сија Сагар из Индије са пет поена, имају само 12 година, а такмичиле су се у категорији до 20 година. Ово је најбољи показатељ колико се улаже у младе, талентоване играче у земљама које су данас светске шаховске силе.

Четврто и пето место са по четири поена поделиле су Сагар Р. Ањали из Индије и наша Невена Радулов, али је према додатним критеријума четврта ипак била Индијка. Одмах иза Невене, на шесто место са 3,5 поена, пласирала се још једна наша талентована шахисткиња, Ања Јовановић. Захваљујући овим успесима, Невена и Ања ће се догодине као представнице Војводине такмичити на Омладинском првенству Србије.

На турниру омладинаца најуспешнији је био гост из Монголије, мајсторски кандидат Лагвајамтс Очирбат са 5,5 поена из седам партија, читав поен више испред пратилаца. Занимљиво је то да су се на деоби од другог до петог места нашла четворица наших омладинаца са по 4,5 поена, а Бухолц је пресудио да сребро припадне Лаву Пајчину, бронза Николи Скендеровићу, четврто место Милану Гагићу, док је пето освојио Александар Мојзеш.

Као најбоље пласирани омладинци из Србије, 14-годишњи Лав и 18-годишњи Никола су изборили право да се догодине такмиче у друштву најбољих на Омладинском првенству Србије. Треба похвалити и Матију Николића са четири поена, као и најмлађе међу нашим такмичарима, Николу Лесковца, Огњена Ћузовића, Арсена Пантића и Душана Шијачића, који су се храбро борили са старијим и искуснијим противницима и сви сакупили по 3,5 поена.

И. Узелац

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести