Светска бронза златног сјаја

На Кадетском првенству света у грчком летовалишту Порто Карасу Србија је, на жалост, поново остала без медаље. И поред тога, с обзиром на изузетно јаку конкуренцију,

велики успех представља 9. место које је освојила Теодора Ињац у групи до 16 година, победивши, између осталих, и прошлогодишњу светску првакињу. Оно што нас је такође обрадовало јесте бронзана медаља представнице Црне Горе, ЖИМ Тијане Благојевић, иначе Теодорине клупске другарице из НДШК Шахматни кружок из Новог Сада. Овако успешни наступи представница Шахматног кружока најбољи су доказ да овај клуб окупља изузетно талентоване и перспективне шахисткиње које играју равноправно са вршњакињама из целог света.

Имајући у виду колико ретко се неко од наших представника врати са медаљом са Светског првенства, Тијанина бронза из Порто Караса има златан сјај. Тим поводом направили смо интервју са њом.

Тијана, честитамо на великом успеху. Молимо вас да изнесете утиске из Порто Караса.
- Хвала  на честиткама. Импресионирана сам бројем учесника на турниру (1596), што је до сада рекордан број на неком шаховском догађају. И пре првенства сам знала да ће бити тешко доћи до медаље и да ће ми требати велики број поена. Пресрећна сам што сам успела да се попнем на победничко постоље.

Да ли сте веровали да у Порто Карасу можете поновити сјајан успех са Европског првенства у Поречу, када сте такође освојили бронзану медаљу?
- Веровала сам и потајно се надала. Много сам се припремала пре самог такмичења и током самог првенства. Значајну помоћ сам имала од оца Драгише, који је био са мном на турниру.

Која је била ваша најтежа партија на турниру, а коју бисте издвојили као најлепшу?
- Најтежа партија ми је била у последњем колу где сам морала црним фигурама да победим шахисткињу из Индије, која до тада била једина непоражена на турниру и већ обезбедила прво место. Као најлепшу партију извојила бих ону против другопласиране Индијке, где сам у ефектном нападу савладала противницу.

Како сте се осећали пред последњу, одлучујућу партију са водећом Индијком?
- Била сам смирена и веровала сам да “могу ја то”, што је уједно и мој мото на турнирима. Пре партије сам оцу Драгиши рекла: Нема везе што не могу бити првакиња света, али могу победити првакињу!

Када сте почели да се бавите шахом и шта вас је привукло овој древној игри?
- Шах сам научила да играм са пет година гледајући родитеље како играју брзопотезне партије. У једном моменту сам питала да ли је могуће одиграти неки потез, на шта су ме они чудно погледали и питали како сам научила да играм. Свидело ми се што тата пуно путује и доноси ми поклоне са турнира, па сам пожелела и сама да играм и путујем.

Ко су били ваши тренери и са ким тренутно радите?
- Прве шаховске кораке сам учила у школи ИМ Бора Миљанића, затим сам учествовала на камповима које је држао ВМ Душан Рајковић, а касније сам периодично радила са велемајсторима Делчевим, Чабрилом и Павловићем. Ипак, највише времена радим са оцем Драгишом, велемајстором и освајачем златне медаље на 4. табли на Олимпијади у Дрездену 2008. године.

Шта је био преломни тренутак да ваша шаховска каријера крене узлазном линијом?
- С обзиром на то да потичем из шаховске породице у којој је развијен такмичарски дух, желела сам да прво претекнем мајку што сам врло брзо и постигла, а затим ме је моја жеља да надмашим и очеве резултате гонила да радим што више.

Који су ваши најзначајнији успеси до сада?
- Бронзане медаље са Светског и Европског првенства су, за сада, највредније.  Поред њих и три бронзане медаље са Европског убрзаног, суперфинала и екипног првенства 2013. године. Десетострука сам првакиња Црне Горе у кадетском и омладинском шаху, а остварила сам и најбољи појединачни резултат на Екипном кадетском првенству Балкана 2012. године. Издвојила бих и 3 бала за женског велемајстора и  бал за мушког интермајстора, као и награде за најбоље пласирану учесницу на многобројним опен турнирима.

Од ове сезоне веома успешно наступате на водећој табли за НДШК Шахматни кружок из Новог Сада. Какве сте утиске о овој екипи понели са Прве лиге Србије?
- Задовољна сам резултатом, а посебно атмосфером у клубу. Са задовољством сам прихватила позив да играм за такву екипу и радо ћу се и у будућности одазивати сваком њиховом позиву.

Какву врсту позиција највише волите и најбоље играте?
- Највише волим динамичне позиције, пуне тактике и рачуна, у њима се најбоље сналазим и зато увек играм на победу.

Који врхунски шахисти су ваш узор приликом избора отварања и стила игре?
- Свиђа ми се стил актуелног првака света Магнуса Карлсена јер игра оштро и нападачки, баш као и ја, а отварања бирам по сопственом сензибилитету.

Шта за вашу каријеру значи бронза из Порто Караса? Да ли вам је она омогућила да испуните и последњи услов који вас дели од титуле женског велемајстора?
- Нажалост, иако имам три бала за женског велемајстора и потребан рејтинг, неопходно је да освојим још један бал због клаузуле да један од три бала мора бити са довољним бројем странаца. Бронзане медаље са Европског и Светског првенства ће бити мој додатни мотив да радим и напредујем.

Како усклађујете школске обавезе и бројна одсуства због такмичења?
- У школи имају разумевања за моја честа одсуства. Наравно, када се вратим с турнира морам да надокнадим пропуштено градиво тако да немам много времена за шах.

Који је ваш следећи турнир и са каквим амбицијама путујете на то такмичење?
- Већ 13. новембра путујем у Рејкјавик на Екипно првенство Европе, где ћу представљати Црну Гору на првој табли женске репрезентације. По рејтингу се налазимо на 22. месту од 30. екипа. Очекујем да ћемо пружити свој максимум и поновити прошлогодишњи резултат са Олимпијаде, где смо се равноправно носили са најбољим репрезентацијама света. Надам се да ћу већ у Рејкјавику освојити свој последњи бал за женског велемајстора - најавила је шаховска млада дама.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести