Ђоковић: Ишао сам да се захвалим Вучићу што ме је подржао

ДУБАИ: Отишао сам код председника Србије Александра Вучића после депортације из Аустралије јер сам желео да са захвалим човеку који је као државник стао иза мене, као и премијерка, рекао је најбољи тенисер света Новак Ђоковић.
s
Фото: Youtube Printscreen

"Отишао сам код њега као грађанин Србије, као спортиста, као неко ко је осетио ту подршку. Хтео сам да му се захвалим и то јавно јер је он то заслужио, као и сви који су стали иза мене", рекао је Ђоковић за Спорт клуб.

Ђоковић тренутно у Дубаију игра први турнир ове године, а како је навео свестан је да је његов сусрет са Вучићем покренуо лавину коментара.

"Видео сам да људи мисле да ја сада подржавам председника и његову политичку странку у предизборној кампањи. Било је спекулација на ту тему и осуда. У последњем периоду сам навикао на осуде интернационалних медија, а сада и домаћих. Ипак, народ је стао уз мене, хвала свим Србима широм света. Видео сам сву подршку, слушао сам снимке, људе који су ме дочекали на аеродрому, поруке на кули Београда на води", рекао је Ђоковић.

Српски тенисер објаснио је и зашто је први интервју после депортације дао за Би-Би-Си .

"Позвао сам Би-Би-Си који није увек био пријатељски настројен према мени. Дошли су у Београд и хвала им на томе. Скоро сат и по времена смо причали, иако су они објавили само пола сата интервјуа. Да сам позвао некога са ким имам добар однос, рекли би: ''Ево га, он је наместио интервју да га ништа не питају, бежи од неугодних ситуација, крије нешто...'' То је највећи разлог зашто сам их звао. Они који су ме највише критиковали могли су да дођу и да ме питају све што желе".

Светски број 1 истакао је да је за њега спорт увек био изнад политике.

"Иако неки мисле да сам политизовао целу ову ситуацију, да сам намерно хтео да уђем у земљу и да привучем пажњу. Они мисле да сам ја више ушао у политику него у спорт. Али баш је супротно: Ја сам отишао јер сам спортиста и зато што је то место где сам бележио своје најбоље резултате. Хтео сам да испоштујем своје колеге и зато се нисам оглашавао све док се то није завршило. Створила се јако ружна слика о мени. Понизили су ме, ако могу да кажем и на светском нивоу. Зато је битно да имам прилику да увек кажем нешто, ако неко жели нешто да ме пита, одговорићу, понављаћу своје одговоре јер немам шта друго да додам осим онога што сам рекао за Би-Би-Си".

Када је у питању изузеће које је добио, Ђоковић је рекао да је урадио све што је од њега било тражено.

"Био сам у позицији као и сваки други тенисер. Видим да постоји неко уверење да сам био привилегован и добио тај статус због онога што јесам. Рећи ћу нешто што је Би-Би-Си исекао, а ово ћу понављати као папагај: Сви су имали исто изузеће, ја сам дошао у Аустралију, 10 дана пре мене тенисерка из Чешке и тренер из Хрватске су ушли са идентичним изузећем. Она је играла турнир, он је тренирао свог играча и никакав проблем није био. Одједном је проблем настао због тога што сам ја дошао. Због чега? Ви ми одговорите".

На крају је поновио став о вакцинацији.

"Истина је истина, а мој став је мој став. Знам да ће мене људи наставити да критикују зато што сам одлучио да се не вакцинишем и зато што имам ставове који су за људе несхватљиви. Поштујем свачију одлуку. Надам се да ће људи, ако не разумеју, барем да поштују. Не мислим да угрожавам било кога. То је моја одлука, свестан сам последица, није у мојим рукама, не зависи од мене да ли ћу ићи у Индијан Велс или на неке турнире", поручио је Ђоковић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести