Ђоковић јачи од повреде, победио Фрица за осмину финала Аустралијан опена

МЕЛБУРН: Најбољи тенисер света Новак Ђоковић пласирао се у осмину финала Аустралијан опена, пшошто је данас савладао Американца Тејлора Фрица 7:6 (7:1), 6:4, 3:6, 4:6, 6:2.
nole
Фото: FoNet

Тако је Новак стигао до 17. узастопне победе на првом гренд слему сезоне.

Очекивало се да ће после победе над Френсисом Тијафоом најбољи играч света имати још једну неугодну проверу против талентованог америчког тенисера и то се испоставило као тачно.

Ђоковић је водио 2:0, али се потом повредио и уз јаке болове, прво изгубио трећи и четврти сет, а потом уз надљудске напоре успео да добије пети одлучујући.

У почетном сету, Новак је већ у првом гему био принуђен да спашава брејк лопту, али је зато искористио прву прилику која му се указала и то у четвртом гему, да би потом потврдио брејк и повео са 4:1. На 5:3 за Новака Фриц је искористио брејк лопту, смањио на 5:4 и потом изједначио. Дошли су до тај-брејка у којем је све ишло глатко за најбољег тенисера света, изгубио је само један поен и тако освојио почетни сет после 54 минута игре. Савршено је кренуо и тај други сет, Новак је одмах успео да начини брејк, потом поведе са 2:0. Имао је још по две брејк прилике и у петом и седмом гему, али није их искористио. Морао је на 4:3 да спашава брејк лопте за Американца, успео је у томе, да би потом у десетом гему одсервирао како треба и повео са 2:0 у сетовима.

У трећем сету, после 1:2, морао је да затражи медицински тајм-аут. Видело се да има проблем са стомачним мишићем, отишао је на третман у свлачионицу. Када се вратио на терен, видело се да се мучи, да не може да игра довољно добро. Фриц је то користио и успео је да добије трећи сет са 6:4.

Фото: FoNet

На 3:2 за Фрица у четвртом сету, судија је испразнио трибине, због одлуке о новом локдауну у Мелбурну, а Фриц је потом искористио сутуацију и у четвртом сету да га добије са 6:3. Затим је уследио пети сет, за који је изгледа Новак и чувао сву снагу. Ђоковић је држао своје сервис гемове и на 3:2 уследио је брејк за 4:2. Добио је наредна два гема и пласирао се у осмину финала.

Његов наредни ривал биће Канађанин Милош Раонић.

Тенисер који има црногорске корене у четири сета надиграо је незгодног Мађара Мартона Фучовича – 7:6 (7:2), 5:7, 6:2, 6:2.

Раонић је задржао концентрацију после 1:1 у сетовима и до краја препустио само четири гема противнику.

Фото: FoNet

Најбољи играч света рекао је у емисији код Барбаре Шет и Матса Виландера да је ово један од најбољих тренутака у његовој каријери – односно начин на који је стигао до великог тријумфа.

"Очигледно ментално и емотивно. Осећам се сјајно што сам извукао овај меч. Баш јединствена ситуација и меч за мене. Један од најбољих тренутака у мојој каријери, под оваквим условима. Не желим да причам о нивоу и интензитету повреде. Људи једноставно не схватају кроз шта пролазиш, како се осећаш. У глави сам водио монолог да ли да одустанем, нисам могао да се крећем. Све што сам могао да радим је да сервирам. Знао сам да је сервис моја једина шанса, потом да притиснем мало његов сервис. Било је боље у петом сету, почео сам боље играм. Направио сам брејк, успео сам", рекао је Ђоковић.

Проблем са повредом је озбиљан.

"Мало сам и забринут због повреде, мислим да је пукао мишић. Баш чудан осећај, бол. Одмах сам знао након тог ударца да се нешто лоше дешава. Немам сјајна искуства са кидањем мишића у наставцима турнира. Не знам да ли ћу моћи да изађем на терен за два дана", додао је он.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести