Ђоковић: Ово је моја највећа победа у животу с обзиром на околности

МЕЛБУРН: Српски тенисер Новак Ђоковић признао је данас да му је тријумф над Стефаносом Циципасем у финалу Аустралијан опена највећа победа у животу.
t
Фото: AP Photo/Aaron Favila

Ђоковић је данас освојио десети Аустралијан опен и 22. гренд слем трофеј у каријери, пошто је у финалу победио Циципаса 6:3, 7:6 (7:4), 7:6 (7:5).

"Морам да кажем дирнут сам стварно речима Циципаса. Велико ти хвала на лепим речима. На терену смо неустрашиви ривали, желимо да победимо, али то не значи да не треба да се поштујемо и да признајемо труд сваког противника. Признајем да си имао велики турнир, али вечерас ниси имао среће. Ово је била велика битка. Ово није твоје последње гренд слем финале, пошто имаш још доста времена", рекао је Ђоковић по завршетку меча.

Српски тенисер је честитао Циципасу и његовом тиму на свему што су учинили на Аустралијан опену.

"Ти си један од најпрофесионалнијих и најзанимљивих момака на АТП туру. Волео бих да кажем нешто за Грчку и Србију. Ми смо две релативно мале земље које немају тениску традицију и превише играча на које смо могли да се угледамо. Мислим да је порука за било ког младог тенисера и тенисерку који гледа ово и сања да буде где Стефанос и ја данас - сањајте велико, не дајте да вам нико руши снове. Небитно одакле долазите. Што теже детињство имате, постајете снажнији, Стефанос и ја смо доказ тога", истакао је Ђоковић.

Фото: AP Photo/Ng Han Guan


“Све што се дешавало у Аустралији прошле године оставило је трага на мени”

Српски тенисер Новак Ђоковић признао је да му је тријумф над Грком Стефаносом Циципасем у финалу Аустралијан опена једна од најважнијих победа у каријери.

Ђоковић је у разговору на телевизији Еуроспорт истакао да се тренутно осећа као издувани балон после свега што се дешавало прошле године у Аустралији.

"Све у том спектру, од најбољег до најгорег, за мене што се тиче емоција, ово јесте једна од најважнијих победа за мене. Све што се дешавало у Аустралији прошле године, ван терена, оставило је трага на мени. Осећао сам велики притисак, а сада осећам олакшање. Сада сам као балон, који се издувао", истакао је Ђоковић.

Он је на себи имао јакну са бројем 22, који означава број освојених гренд слем титула.

"Не знам, немам појма, нисам знао ништа о овој јакни. Узео сам другу јакну за церемонију, али ми је тим дао ову јакну. Хвала им на томе. Радим као и сви остали, тренирам, без те посвећености и паметног рада, нема успеха. Успео сам током година да нађем формулу за успех, на начин да радим са својим тимом, да побољшам своју игру и стремим да будем бољи. Ментатитет и све то је уродило плодом. Јако сам срећан", рекао је Ђоковић, који је најавио да ће вечерас славити са српским навијачима у Мелбурну.

Ђоковић ће од сутра званично преузети прво место на АТП листи.


Он је навео да цени љубав и подршку коју добија од своје породице.

"Какво путовање за мене и моју породицу, не знам одакле да почнем. Знам да ме толеришете понекад, чак и моје најгоре стране. Ценим љубав и подршку коју добијам. Не знам да ли ћеш ми Горане (Иванишевић) некада опростити за оно што сам радио све ове године. Овај трофеј је мој, колико и ваш!", додао је Ђоковић.

Најбољи српски тенисер није играо прошле године на Аустралијан опену.

"Вратио сам се ове године... Хвала свима који су учинили да се осетим добродошлим. Постоји разлог зашто најбољи тенис у каријери играм у Аустралији испред легендарног Рода Лејвера. Трудим се да се уштинем, ово је дугачко путовање. Само мој тим и породица знају кроз шта смо прошли у протеклих четири, пет недеља. Ово је највећа моја победа у животу с обзиром на то какве су околности. Хвала организаторима, надам се да се видимо и следеће године", закључио је Ђоковић, који ће од сутра званично бити најбољи тенисер на АТП листи.

„Опростио сам оно што ми се догодило прошле године у Аустралији“

Српски тенисер Новак Ђоковић изјавио је данас да му је драго што је освојио Аустралијан опен и истакао да је опростио оно што му се прошле године догодило у овој земљи.

Ђоковић је по десети пут у каријери освојио Аустралијан опен, пошто је у финалу победио Циципаса 6:3, 7:6 (7:4), 7:6 (7:5). Српски тенисер је тријумфом у Мелбурну стигао до 22. гренд слем трофеја и изједначио рекорд Шпанца Рафаела Надала. Ђоковић прошле године није играо у Мелбурну, пошто је депортован из Аустралије.

Ђоковић је ове године имао проблема са повредом задње ложе.

"Размишљао сам у ове две недеље да ли желим нешто да објавим на друштвеним мрежама, да покажем слике кроз шта сам све пролазио и у наредних неколико дана ћу објавити. Имам потребу да покажем и докажем неке ствари, пошто се нешто слично десило пре две године. Било је сличних коментара и ја желим не због њих, већ због себе да покажем шта се дешавало. Сазнаћете све за који дан", рекао је Ђоковић на званичној конференцији за новинаре.

Он је подсетио да није имао ниједан тренинг између мечева.

"Имао сам нешто што сам морао на прави начин да третирам како бих се опоравио. Да је то било мало и неважно, вероватно бих имао тренинге. Мислим да никада нисам имао овакав турнир, да баш ниједном нисам тренирао. Испоставило се као добра одлука, али морам да признам као професионални тенисер да није идеално. Волео бих да сам на нечему морао да радим, да вежбам ударце, припремим се за противника. Ја сам хтео, а тим ме је заустављао последњих пар дана. Испоставило се да је добра одлука. Стварно је било доста напорно", рекао је Ђоковић.

Он је подсетио да његов отац Срђан није присуствовао данашњем мечу у "Род Лејвер арени".

"Био сам тужан што није био на трибинама, али тако смо се договорили. Он је хтео да урадио оно што је најбоље за мене. Волео бих да сам могао да га загрлим у боксу када сам пришао после победе. Ја знам да је он срећан и да је ту за мене. Био је ту током читавог турнира. Ја сам му захвалан на томе и срећан сам због тога", навео је најбољи српски тенисер.

Ђоковић је изјавио да не зна колико ће још играти професионални тенис.

"Све зависи од мог тела. Наравно, најважније ми је да имам подршку најближих, физичку снагу и баланс са породицом. Не желим и немам намеру да станем овде. Идем даље, па ћемо видети... Јако сам и даље мотивисан да се борим и тријумфујем. Не волим да се упоређујем, али увек прија када знаш да си део део историје", навео је Ђоковић.

Он је подсетио да му прошле године није било лако да напусти Аустралију, пошто је депортован из ове земље.

"Ја се трудим да извучем неке поуке. Све у животу пролази, из тога извучеш неке поуке и из сваког искуства изађеш јачи и мотивисанији. Ја нисам дозвољавао да ме поремети то са оцем, као ни спекулације са повредом. Није пријатно, човек сам од крви и меса, такве ствари ме дотакну, али трудим се да идем даље", навео је Ђоковић.

Србин је истакао да је тенис данас другачији него што је био пре 20 година.

"Притисак је огроман. Надал и ја смо мотивисани и желимо да будемо најбољи и да урадимо више. Драго ми је што сам опет број један. Ове године је била невероватна атмосфера на трибинама. Навијачи су ми дали крила", нагласио је Ђоковић.

Ђоковић није играо прошле године, пошто је депортован из Аустралије.

"Наравно да ми је ова титула још значајнија због свега што се догодило прошле године. Када су ми рекли да могу да играм, оставио сам иза себе све што се догодило прошле године. И опростио сам, јер данас мало се тога прашта. Десило се то што се десило, идемо даље", закључио је Ђоковић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести