Ђоковић у финалу Аустралијан опена, бориће се за девети трофеј у Мелбурну

Најбољи тенисер на свету Новак Ђоковић пласирао се у финале Аустралијан опена, пошто је у полуфиналу савладао сензацију из Русије Аслана Карацева са 6:3, 6:4, 6:2 после сат и 55 минута игре.
djokovic
Фото: (AP Photo/Andy Brownbill)

Ђоковић се изборио за треће узастопно финале у Мелбурну, у свом деветом полуфиналу на овом турниру, док је Карацеву ово први гренд слем турнир уопште. Рус је овим већ остварио највећи успех у каријери и обезбедио минимално скок на 42. место АТП листе са садашње 114.

Новак је на путу до полуфинала био бољи од Жеремија Шардија, Френсиса Тијафоа, Тејлора Фрица, Милоша Раонића и Александера Зверева.

С друге стране, Рус је елиминисао Италијана Ђанлуку Мађера, Белоруса Јегора Герасимова, потом осмог носиоца Дијега Шварцмана, Канађанина Феликса Ожеа-Алијасима и коначно Григора Димитрова.

Била је то 20. узастопна победа броја један на турниру у Мелбурн парку која му је донела пласман у 28. гренд слем финале у каријери.

Тако је сачувао стопостотан учинак у полуфиналима Аустралијан опена, има 9/9, а ово му је била и 81. победа на овом такмичењу.

У првом сету Карацев је показао зашто је највеће изненађење у Мелбурну, јер је до осмог гема пружао достојан отпор најбољем тенисеру света. Тада му је први пут сервис заказао, а Ђоковић као да је у том тренутку убацио у трећу брзину, одмах искористио прву брејк лопту и у наредном гему одсервирао за вођство у сетовима (6:3).

Већ на старту другог сета Ђоковић кренуо је фуриозно, два пута је одузео сервис ривалу, повео са 5:2 и деловало је да је вођство од 2:0 у сетовима веома близу. У осмом гему пробуђени Рус је успео да врати један брејк и освојио два гема у низу за 5:4 у другом сету. У наредном сервис гему Ђоковић је морао да спасава две брејк лопте, пропустио је две прлике да заврши сет, али је на крају реализовао трећу сет лопту и после велике борбе дошао је до предности од 2:0 (6:4).

Трећи сет Ђоковић је почео брејком и повео са 2:0, али је 114. тенисер света узвратио и изједначио на 2:2. До трећег гема у низу није успео да дође, јер је Ђоковићу дозволио је да му одузме сервис, који је потврдио брејк за вођство нашег тенисера од 4:2. Затим је Ђоковић у седмом гему још једном одузео сервис ривалу и поново, као у претходном сету повео са 5:2. Али, није дозволио да се ствари искомпликују као у претходном сету и сигурним сервисом и одличном игром коначно и ставио тачку на овај меч (6:2).

Ривал у финалу биће му бољи из дуела у коме се састају Грк Стефанос Циципас и Рус Данил Медведев.

Ђоковић: Могао сам да замахнем без бола

Новак Ђоковић описао је меч против Аслана Карацева као свој најбољи на турниру.

Српски тенисер је победио сензацију из Русиј 6:3, 6:4, 6:2 и пласирао се у своје девето финале Аустралијан опена.

"Ово је најбоља ситуација за мене од старта турнира. Добро сам се осећао. Могао сам да замахнем без бола, да ударам лопту. Ово ми је најбољи меч до сада. Одушевљен сам", рекао је Ђоковић непосредно после меча.

До финала ће имати довољно времена да се одмори и потпуно залечи проблеме које га муче од старта турнира.

"Имам два дана до финала. Причаћу са тимом. Дефинитивно ћу тренирати један од наредна два дана, вероватно дан пре финала. Опоравак је у овом тренутку приоритет. Добро осећам лопту, добро играм. Имао сам довољно мечева, довољно тренинга да скупим сву енергију, што је најбитније за главне мечеве на АО".

У финалу ће играти са бољим из дуела између Димитра Медведева и Стефаноса Циципаса.

"Гледао сам Надала и Циципаса од средине трећег сета. Стефанос је ударио сјајну ствар, Рафа је доминирао, а онда су се ствари окренуле. Играо је добар тај-брејк и добио меч. Квалитетан дуел, вероватно најбољи на турниру. Обојица су играли на високом нивоу. Али кад смо код тога, Медведев је вероватно на највишем нивоу. У последња три месеца је у фантастичној серији победа, освојио је све те турнире у дворани, АТП финале. Увек од њих двојице треба очекивати висок нивоу игре, играју сјајно, треба узети кокице и уживати".

Против кога би Ђоковић волео да игра у финалу?

"Немам жељу, нула. Само ћу уживати", закључио је најбољи тенисер света.

Друго полуфинале је у петак од 9.30, а финале у недељу.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести