Ђоковић савладао Циципаса за трећу титулу у Мадриду!

Српски тенисер Новак Ђоковић победио је Грка Стефаноса Циципаса са 2:0 у сетовима и освојио титулу на Мастерсу у Мадриду.
djokovic, fonet
Фото: FoNet

Ђоковић је Циципаса савладао после једног и по часа борбе – 6:3, 6:4 и изједначио на 1-1 у међусобним окршајима. Наш тенисер је дошао до укупно 74. титуле у каријери, 33. на Мастерсима, а треће у шпанској престоници.

Ђоковић је победом у Мадриду значајно поправио учинак на том турниру, с обзиром да је прошле године испао у другом колу после пораза против Британца Кајла Едмунда.

Он је титулом у Мадриду повисио предност над првим пратиоцем Рафом Надалом на 4.170 бодова, док је Циципас обезбедио најбољу позицију у каријери - 7. место на свету.

Ђоковић је одлично играо у финалу, а Циципас је пружио добар отпор. Већ од првог поена и првих гемова се видело какав меч се очекује. Ђоковић је играо доста агресивније него на неким претходним мечевима и, упркос доброј игри Грка, дошао до брејка и вођства од 3:0. Циципас је одговарао у својим гемовима, где је ипак имао константан притисак са друге стране мреже, али је приликом ритерна остајао без икаквих шанси. После 40 минута савршеног тениса српски тенисер је освојио први сет. Током тог дела игре бекхенд и сервис су му функционисали перфектно, док је форхенд био на такође завидном нивоу.

Фото: FoNet

Почетком другог сета Циципас је заиграо још боље, али је и Ђоковић остао на идентичном нивоу као у првом сету. Грк је форсирао дроп-шотове и често добијао поене после тих удараца, али је Новак одговарао одличном контролом ритма и форсирањем противниковог бекхенда, где није било адекватног одговора. У трећем гему другог сета Ђоковић је имао прилику за брејк, али је Циципас успео да се извуче и поведе са 2:1. До резултата 4:4 свако је држао свој сервис, да би Ђоковић коначно успео да направи брејк и поведе са 5:4. Сервирао је за победу. Лако је дошао до две везане меч лопте, али је онда два пута погрешио. Затим је Ноле још једном показао зашто је најбољи. Уследио је поен у којем је све урадио савршено и искористио је четврту меч лопту.

Ђоковић је на крају имао 28 винера и 18 неизнуђених грешака, насправм Циципасових 19 винера и 21 неизнуђене грешке. Био је бољи у свим параметрима за мерење сервиса, као и у искоришћеним брејк лоптама (2/5 наспрам Циципасових нула).

Новак је у Мадриду освојио 1.202.520 евра и добио 910 поена, а сада га очекује наступ на Мастерсу у Риму, где је слободан у првом колу.

Фото: FoNet

Ђоковић: Играо сам најбољи тенис

Новак Ђоковић, након титуле у Мадриду, изјавио је да му је драго што је подигао форму и играо на високом нивоу цео турнир.

"Јучерашња победа над Тимом ми је подигла самопоуздање. Нисам играо најбоље после Аустралијан опена и надао сам се да ћу се поправити у Мадриду. Веома сам задовољан, нисам изгубио ниједан сет и играо сам најбољи тенис", рекао је Ђоковић одмах после финала.

Ђоковић признаје да се видео умор Циципаса у мечу за трофеј.

"Стефанос је веома талентован, победио је Надала и целу недељу је био сјајан. Није био димачцан као јуче, што је последица дугог меча. Велики тријумф за мене и надам се да ћу исто тако у Риму", казао је Ђоковић.

Ђоковић и Надал сада заједно држе рекорд по броју Мастерса.

"Мастерси су највећи турнири после грен слемова. Важно је и добро их је освајати, осећам се комотно у Мадриду и уживам", казао је он.

Новак се захвалио и публици, са којом није увек имао добар однос.

"Желео бих да се захвалим свима који дошли. Као што је рекао Стефанос ви (публика) знате тенис. Цените овај турнир и овакав квалитет тениса и значај ових тенисера. Ми се дивно осећамо овде када играмо пред вама и због тога ја вам се захваљујем. Захваљујем и волонтерима, организацији, судијама и скупљачима лопти. Ово је један од најлепших градова на свету, тако да не можемо да тражимо више од овога".

На крају је истакао да је веома срећан што је освојио прву титулу у каријери са својим братом Марком на месту тренера, у одсуству Марјана Вајде.

"Хвала мом тиму, мом брату Марку који има улогу тренера и јако ми је драго што смо заједно успели да победимо на првом турниру у овој комбинацији, као брат и играч. Хвала Миљане, Буцо, Елена – хвала за подршку", додао је Новак.

Новак је похвалио и Фелисијана Лопеса, недавно пензионисаког шпанског тенисера који тренутно врши улогу директора турнира у Мадриду.

Циципас је честитао Новаку и његовом тиму.

"Честитам Новаче, инспирише то што радим. Заслужио си. Честитам Новаковом тиму, који су били иза њега и који воде рачуна о њему", казао је Циципас током доделе пехара.

Грчки тенисер се захвалио свима – од кондуктера у Мадриду, преко свог тима и организатора, до сјајне мадридске публике.

"Захваљујем организаторима због организације, ово су лепе успомене за мене. Велика захвалност са моје стране. Сјајно третирате играче и то нама пуно значи. Хвала и мојим спонзорима, као и публици која заслужује велики аплауз. Ви цените тенис и ја то волим да видим. Лепо је што постоје људи који цене ову игру, а није лако наћи такве људе. Хвала вам и надам се да ћу вас видети следеће године", изјавио је Циципас и додао:

"Захваљујем и мом тиму што су веровали у мене, што су ту за мене. Имам велику фамилију".

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести