Ђоковић савладао Тима у финалу АО и поново постао светски број 1

МЕЛБУРН: Новак Ђоковић је по осми пут освојио Аустралијан опен, савладавши у маратонском финалу Аустријанца Доминика Тима са 3:2 (по сетовима 6:4, 4:6, 2:6, 6:3, 6:4) и тако се вратио на позицију светског рекета број један, сменивши на врху Шпанца Рафаела Надала.
novak djokovic, Tanjug
Фото: Tanjug

Наш најбољи тенисер добро је стартовао у покушају да по осми пут освоји Аустралијан опен и у финалу повео са 1:0 у сетовима против Тима. Ноле је први стигао до брејка већ у првом сервис гему противника и успео да поведе са чак 4:1 у гемовима али је онда Тим узвратио брејк и изједначио на 4:4. Ђоковић је одличним сервисом повео са 5:4, а затим на Тимов сервис освојио први сет, искористивши другу сет лопту која му се указала.

Аустријанац се у другом сету у потпуности изједначио и био је бољи играч на терену, те заслужено изједначио на 1.1. Новак се практично од старта сета мучио и није успевао да пронађе своју праву игру, док је Тиму баш све полазило за руком, погађао је невероватне ударце, све сустизао, умео да направи правовремени брејк и да га одбрани до краја.

Тим је направио брејк већ у првом Ђоковићевом сервис гему на старту трећег сета. Наш најбољи тенисер је имао одличну прилику да узврати већ у наредном гему али је испустио ту прилику. Криза у Новаковој игри наставила се и у следећем гему у којем је поново недовољно добро сервирао, омогућивши Аустријанцу да дође до другог брејка и рано поведе са великих 3:0 у трећем сету. Ђоковић је до првог поена у трећем сету стигао тек у петом гему, када је напокон сервирао на свом нивоу и смањио на 1:4. Код резултата 5:2 Тим је сервирао за победу у трећем сету и када су његови навијачи очекивали рутински сервис гем Аустријанца, Новак је одиграо одлично и пружио публици најдужи гем у дотадашњем току меча, али је пропустио прилике да Тиму узме брејк и донесе потпуну неизвесност у трећи сет. Овако га је на крају ипак добио Тим и то необично убедљиво, резултатом 6:2.

Фото: Tanjug

Ђоковић је квалитетније отворио четврти сет, добивши без већих проблема свој сервис гем. Играло се гем за гем све до осмог гема, када је први до брејка стигао Новак и повео са 5:3, након чега је успешно одсервирао свој гем са нулом за противника и изједначење на 2:2 у сетовима.

У петом, одлучујећем сету је Новак био тај који је први стигао до раног брејка и, након што га је потврдио својим добрим сервис гемом, повео је са 3:1. Наредна два сервис гема Ђоковић је сигурно добијао, док је на оба противникова био на ивици да поново направи брејк и добије можда и недостижну предност али је Тим увек проналазио начин да се у последњи час извуче са ивице понора. Срећом, Ноле је до краја меча задржао квалитетан сервис, тако да му је коначних 6:4 било сасвим довољно да освоји пети сет и тако победи изненађујуће равноправног противника у овом маратонском и веома узбудљивом мечу.

Фото: Tanjug


Ђоковић: Најдражи терен, драго ми је што опет држим пехар

Српски тенисер Новак Ђоковић, после осме рекордне титуле на Аустралијан опену, рекао је да му је драго што је још једном подигао трофеј на Род Лејвер арени.

"Честитам Тиму на невероватном турнир, вечерашњи меч је био тежак. Био је је близу победе, сигуран сам да ће ускоро освојити грен слем трофеј. Поштовање и за Домиников тим. Тос у дивни људи, желим вам сву срећу", рекао је Ђоковић и захвалио се и својим најближима.

"Захваљујем се мом тиму, породици, брату... На ружан начин је почела ова година. Пожари у Аустралији, а трагично је преминула и особа која ми је била блиска, Коби Брајант. Волео бих да кажем да је ово подећање да треба да се држимо заједно да будемо са породицама, блиски с људима који нас воле. Такмичимо се, али има важнијих ствари и потребно је да будемо свесни свега што се дешава око нас", рекао је Ђоковић после додела пехара, на коју је изашао у тенерци са обележјима на погинулог Брајанта, који му је био ментор и који му је помогао да превазиђе кризу и да се врати на тениски врх.

Ђоковић је освајањем осме титуле на АО дошао до бројке од 17. глем слем трофеја у каријери, а од сутра ће се вратити на прво место на АТП листи.

"Ово је мој надражи терен и најдражи стадион, драго ми је што држим овај пехар поново", закључио је Ђоковић.


Овим тријумфом Ђоковић је по осми пут освојио Аустралијан опен, по чему је апсолутни рекордер али, што је вероватно још важније, одбранио је важне бодове и тако се поново вратио на чело АТП листе; престигавши Рафаела Надала који је у Мелбурну испао још у четврфиналу, изгубивши маратонски меч управо од Доминика Тима.

Е. Д.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести