Ласло Ђере обрадовао српску спортску јавност: Трновит пут од Сенте до светске елите

Велики успех тенисера Ласла Ђереа из Сенте, који је освајањем првог АТП турнира у Рио де Жанеиру остварио најзначајнији резултат у каријери, са изузетним усхићењем и поносом уважавају његови суграђани у вароши крај Тисе.
djere, epa
Фото: Laslo Đere, foto: EPA (MARCELO SAYAO)

Они помно прате сваки наступ тренутно другог рекета Србије и бодре га на друштвеним мрежама, а у недељу у време финала у Рију сви су за Лацику навијали.

„Пресрећна сам и веома поносна, још сам у неверици да је Ласло ово достигао, иако сам увек веровала да он може до АТП трофеја. Заслужио је! Пуно рада је уложио, пуно тренинга и све се то сада исплатило“, пресрећна је Јутка, сестра Ласла Ђереа.

Она је испричала да је сама код куће гледала пренос финалног меча из Рија.

„Било је доста нервозе, емоције су биле помешане, била сам и пресрећна, а у исто време и тужна због родитеља, да нису могли ово да доживе, али сигурна сам да би  и они више него поносни били на њега за ово што је постигао“, рекла је за наш лист сестра Јутка, која је такође тренирала тенис и такмичила се до своје 15-те године. Од тада само игра рекреативно.

Фото: EPA (MARCELO SAYAO)

Тенисер из Сенте је за прву АТП титулу у Рију победио Канађанина Феликса Ожеа Алијасима, што му је донело велики скок на ранг листи, сада је 37. тенисера света. Ласло је у веома емотивном говору, после тријумфа у Рију, рекао да је прву АТП титулу посветио покојним родитељима.

„Пре седам година остао сам без мајке, а пре два месеца и без оца. Ову победу посвећујем њима. Они су имали највећи утицај на мене и због њих сам данас овде. Надам се да ме гледају. Захваљујем се свима, а нарочито млађој сестри. Она је моја велика подршка. Подршку ми пружа и моја девојка. Уз мене је била у најтежим тренуцима“, рекао је Ласло у Рију.

Мајка Хајналка је умрла 2012. године, пола године пре него што је Ласло Ђере као 17-годишњак освојио престижни турнир Оранж боул у Мајамију (САД), а отац Чаба је преминуо пре два месеца.   

Ђере је трновит поход из Сенте у светску тениску елиту започео од малих ногу из скромних услова које су могли да му пруже Тениски клуб Сента и град и велика одрицања његових покојних родитеља. Из не баш сјајних услова момак из Сенте се међу светске тениске наде винуо када је као талентовани јуниор освојио Оранж боул, који у том узрасту није освојио најбољи тенисер света Новак Ђоковић, а пре Ласла то је пошло за руком само прослављеној Моники Селеш.

За разлику од Новака Ђоковића и Ане Ивановић, који су на почетку каријере тренирали у празним пливачким базенима, Ђере се за улазак у тениску елиту у зимском периоду калио тренинзима у хладном магацину некадашње фабрике намештаја у Сенти. Ласла, његовог оца Чабу и поклонике белог спорта имали смо прилике да упознамо пре непуних шест година када је ТК Сента прослављао 110 година постојања, што потврђује да тениски спорт у вароши крај Тисе има традицију већ 116 година! Тада је у “Дневнику” објављена репортаже са насловом “Ко фабричку халу прође у светску елиту дође!”  

„Освајање Оранж боула за мене представља велики резултат, али морам да наставим са вредним радом, да направим корак даље у односу на овај успех“, рекао је тада за „Дневник“ Ђере, који је на тениски терен крочио у петој години, а од седме се такмичио на турнирима у Србији, потом и у међународној конкуренцији.

„Видели смо да ми добро иде и надам се да ћу једног дана постати врхунски играч“, био је у то време уверен Ласло, коме су узор били Ноле и сви српски тенисери који су се пробили у светски врх, а није тајио да воли и стил игре Федерера.  

На констатацију да први рекет света Новак Ђоковић није освајао јуниорски Оранж боул, Ђере је скромно одговорио да је ипак то јуниорски турнир, а да му је главни циљ да постане професионални играч.

„Испред мене је тежак пут, треба да одиграм још доста турнира да бих доспео у прилику да играм на сениорским АТП турнирима“, свестан је био Ласло и тада обавеза и мукотрпног пута који му предстоји.

Фото: EPA (Antonio Lacerda)

„Победа на јуниорском Оранж боулу ми је главни подстрек и мотивација за даљу каријеру, али морам наставити да радим још интензивније. По статистикама да бих доспео на АТП турнире потребно ми је још пет година, јер међу ТОП 100 играча на листи нема ни једног испод 20 година, тако да ми је потребно минимум четири-пет година да се пробијем међу стотину најбољих на ранг листи.“

Ласло је тада на јуниорској ранг листи био четврти играч на свету, а на сениорској тек 920, тако да је знао да је потребно још пуно да ради да би стигао до циља. Пре него што је освојио јуниорски Оранж боул Ласло је ретко боравио у светским тениским камповима и академијама. Ласлов отац Чаба Ђере је веровао у синовљев таленат и потенцијал и тешко је било сабрати сва улагања и труд који су тада, а и после улагани. Породица Ђере утрошила је доста сопственог новца, помоћи је било од стране тениских савеза Србије и Војводине и сенћанске општине. Поносни на успехе Ласла Ђереа су и у Тениском клубу Сента.


Дневниковлауреат

У традиционалном „Дневениковом“ избору најбољих спортиста Војводине Ласло Ђере је проглашен за најбољег тенисера за прошлу годину.


„Сви смо здушно навијали за Ласла и најзад је морало да се деси да експлодира и освоји прву АТП титулу и крене напред. Погодио се моменат, на турниру у Рију, који је трећи по рангу, где је успео да победи осмог играча на свету Тима, који је био први носилац, док је његов ривал у финалу Канађанин победио другог носиоца, тако да су обојица ишли утабаном линијом. Све се потрефило да успе. По мени, играо је боље од ривала и заслужено славио, а да га није мучила повреда можда би и брже стигао до победе. Радује нас све да је Ласло са 90.места на ранг листи доскочио на 37. Сада га чека старт на турниру у Сао Паолу, чекају га и друге обавезе, а са нестрпљењем чекамо да дође у родну Сенту да му честитамо“, каже члан УО ТК Сента Милан Мушкиња. 

Фото: FoNet

Мушкиња је у Управном одбору ТК Сента од 1989. године, једно време био је и на дужности потпредседника, а присећа се када је Ласла отац Чаба 2000. године довео на терен у Народну башту „да се игра тениса“, у друштву сестре Јутке,која је такође једно време играла тенис, па су их отац и мајка паралелно водили на турнире.

„Први Ласлов тренер је био Атила Хорват, после га је преузео Миклош Палађи из Бачке Тополе, који је био уз њега када је освојио јуниорски Оранж боул, а сада ради у Тениском савезу Мађарске и води бригу о јуниорима. Захваљујући Ласловом успеху на Оранж боулу, политичари су дошли да се сликају, сачињен је пројекат о оспособљавању магацина бивше фабрике намештаја, па смо уз подршку Покрајинског секретаријата за спорт и омладину и општине Сента средили какву-такву тениску халу. Недостатак те хале је што нема изолацију, а на четири терена са шљаком,којим располажемо у Народној башти, требало би урадити дренажу. Ми смо сами променили ограду,радним акцијама и требало би мало подићи терене за 30 до 40 центиметара и урадити дренажу да би могло да се игра и после кише“, каже Милан Мушкиња.

Сента сада има тихог тенискох хероја, Ласло Ђере се ушетао у крем светског тениса, свакао ће он бити узор младим нараштајима да буду упорни и стигну до циља.Ласло је досањао тениски сан, освојио је АТП турнир, репрезентативац је и пред њим су тек нови успеси.    

Милорад Митровић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести