Надал у финалу Ролан Гароса

ПАРИЗ: Шпанаски тенисер Рафаел Надал пласирао се у финале Ролан Гароса, пошто је данас победио Аргентинац Дијега Шварцмана 6:3, 6:3, 7:6 (7-0).
nadal
Фото: Фонет/АП

Шпанац је своје 13. финале на Грен слему у Паризу изборио после велике борбе у првом и трећем сету и три сата и 13 минута игре. Он ће се борити за 13. титулу, укупно 20. на гренд слемовима у каријери. Ово је била 99. победа Рафе у Булоњској шуми, те је остао на учинку од само два изгубљена меча после 101. одиграног сусрета. Такође, ово је био шести пут да је ушао у финале без претходно изгубљеног сета.

Шварцман није одиграо ни изблиза онолико добро колико је пре две недеље у Риму, када је победио Шпанца, па је неочекивано остао без освојеног сета.

Већ у првом гему меча најављен је маратонски спектакл, пошто је тај део игре потрајао чак 14 минута, а Рафа је морао да спасава две брејк лопте. Моментално је уследио одговор Надала брејком, али и рибрејк Шварцмана. Аргентинац је међутим у првом сету одиграо најбоље само у првом гему, па је Рафа направио нови брејк и недго затим га потврдио. До краја сета је Шварцман једном припретио, али је тада Надалов сервис, који му током меча није био претерано велики адут, прорадио за 6:3 после чак 65 минута.

Надал је поново први направио брејк и у другом сету, па га после мање драме потврдио у наредном гему. Тада је судија Орели Торту оштетила Шварцмана јер је погрешно проценила траг, према мишљењу "хок-аја" за гледаоце. Имао је Дијего прилику да после најлепшег поена у мечу дође до рибрејка, пошто је дошао до 0:30, али је Надал везао четири поена, спасао се, а онда наставио да "меље". Дошао је до 0:40, али се десио нови преокрет. Шварцман је освојио пет узастопних поена, што својом заслугом што неочекиваним грешкама Надала, и "преживео". То му, ипак, није много помогло, пошто је рутински изгубио наредни ритерн гем, а онда још једанпут свој сервис за нових 6:3 за Рафу.

Дијего је на почетку трећег сета изгледао доста исцрпљено и Надал је са доста више енергије ушао у тај део игре, а предност тога се видела одмах на почетку. Одиграо је пар дубљих ритерна и нешто бржих форхенда, па направио брејк и повео, али онда само гем касније одиграо очајно и испустио предност. Међутим, омалених Аргентинац није успео да одговори и претрпео је брејк, али се "фестивал" наставио недуго затим – брејком после још једног "маратона" за 4:4. Надал је пришао на два поена од победе при вођству од 5:4, али је у том тренутку нагло пао и Шварцман је и то искористио. Имао је и "златну прилику" када је на 5:5 имао две везане брејк лопте. Ипак, уследио је нови повратак "краља шљаке" који је одиграо неколико феноменалних форхенда, а онда у тај-брејку био суров. Шварцману су "главе" дошле неискоришћене прилике, па је Рафа без изгубљеног поена освојио незванични 13. гем сета за пласман у финале.

Финале је на програму у недељу. Надал ће имати прилику да освоји 13. титулу на шљаци у Паризу, четврту узастопну.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести