Новак Ђоковић сам на врху

Новак Ђоковић је од 8. марта 2021. и званично, са 311 недеља усамљен на врху АТП листе. Српски тенисер је оборио рекорд Роџера Федерера од 310 недеља на врху АТП листе, баш у недељи када се Швајцарац враћа на терен.
djokovic
Фото: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/bs

Још један рекорд, још једно достигнуће које ће остати забележено у историји спорта и тениса.

Од како је 23. августа 1973. почела да се рачуна АТП листа, ниједан тенисер није успео да акумулира већи број недеља на врху, а било их је, заједно са Новаком свега 26. Мало ко је веровао да ће рекорд Џимија Конорса од 268 недеља бити оборен, али је у томе у лето 1990. успео Иван Лендл. Потом је Лендлов рекорд оборио феноменални Пит Сампрас, да би Роџер Федерер „свргнуо“ Американца и са тог, као и са гренд слем трона.

Сада је што се тиче броја недеља на првом месту, изнад свих један Србин, који је, да све буде још вредније, све то успео да постигне за непуну деценију, тачније са девет година и 247 дана. Фантастично достигнуће, поготово што је постигнуто у ери када су, уз њега, на сцени двојица тенисерак какви су Роџер Федерер и Рафаел Надал. У време њихове тројне доминације, каква није виђена у историји белог спорта.

Ђоковић је као први тенисер света одиграо 440 мечева и у том периоду има скор од 387-53, у мечевима са играчима из Топ 10 има скор 117-30, а добио је 75 одсто финалних мечева, 39-13. То говори у прилог да је најбољи играч протекле деценије.

Новак је први пут на трон светског тениса сео званично 4. јула 2011. године, када се по завршетку Вимблдона те године, дан касније појавила нова АТП листа. То се догодило дан раније у великом финалу против Рафаела Надала, када је Ђоковић дошао до треће гренд слем титуле и првенца на Вимблдону. Био је то Нолетов први трофеј на Вимблдону, а до сада их је сакупио пет на том месту.

То прво задржавање на трону трајало је тачно годину дана, 53 недеље, окончало се 9. јула 2012. када се Федерер опет вратио на прво место.

Није се Федерер дуго задржао на челу, свега 17 недеља до почетка новембра те 2012. године. Од 5. новембра 2012. до 6. октобра 2013. Ђоковић је додао нових 48 недеља своје владавине. Добио је Новак АТП тур финале у Лондону против Федерера, а потом у наредној години освојио седам тотула, међу којима и Аустралијан опен. Порази од Мареја у финалу Вимблдона и Рафаела Надала у полуфиналу Ролан Гароса и финалу УС Опена, коштали су га пада са врха листе, иако је годину завршио титулама у Пекингу, Шангају, Паризу и Лондону.

Надал се до Вимблдона 2014. налазио на врху када је Ђоковић, новим тријумфом и победом у финалу над Федерером у пет сетова, опет избио на прво место, на којем је остао у низу тачно 122 недеље, дакле дуже од две године, у периоду од 7. јула 2014. до 6. новембра 2016. године. Тада га је први пут са врха скинуо неко други ван круга велике тројке – био је то Енди Мари који је добио АТП тур финале у Лондону и престигао Новака.

Ђоковић није играо у другој половини 2017. Шест месеци, пао је у првој половини наредне године на 22. место, али се вратио у шампионском стилу. Федерер и Надал су се смењивали на врху, све од 20. августа 2017. па до 4. новембра 2018. када је опет, четврти пут дошао ред на Новака. Тада је опет стигао до годину дана континуиране владавине (52 недеље), када је круну накратко предао Надалу у новембру 2019. После свега 13 недеља, Надал није издржао, Новаков тријумф у Мелбурну 2020. по осми пут у каријери, издигао га је на чело на ком је и данас.

Да није било “замрзнуте 22 недеље”, пандемије коронавируса, Новак би данас био на равно 333 недеље на врху АТП листе, јер је тешко веровати да би неко могао да га заустави у налету у каквом је био почетком прошле године.

После остварења овог резултата све је мање рекорда који су у рукама његових ривала. Шпанац и Швајцарац имају по 20 гренд слем титула, а Новак, има 18. Федерер има шест титула на АТП Тур финалу и ту је у предности за једну. Има и највећи број титула укупно, 103. Надал једини има злато на Олимпијским играма, али и тај рекорд ове године може да се избрише, као и Роџеров на завршним турнирима.

Остало је све на страни Новака – број недеља на челу АТП листе, укупна зарада у каријери, највећи број мастерс титула, међусобни скор са ривалима, једини је који има сва четири највећа турнира освојена заредом (период 2015-2016). Стигне ли их и по броју гренд слемова, избиће и последњи адут онима који говоре да је најбољи свих времена неко други.

Најдуже на врху АТП листе

Новак Ђоковић 311

Роџер Федерер 310

Пит Сампрас 286

Иван Лендл 270

Џими Конорс 268

Рафаел Надал 209

Фото: Фонет/АП/Новак Ђоковић

Медији о Ђоковићу: "Први на броју 1", "Краљ света"...

Вест да је најбољи тенисер света Новак Ђоковић започео рекордну 311. недељу на челу АТП листе и да је претекао Швајцарца Роџера Федерера, углавном је ударна је у медијима у Европи.

Шпанска Марка тим поводом доноси текст под насловом "Ђоковић, рекордни број 1", а у истом стилу пише и Ас у тексту "311 недеља на врху".

"Овај понедељак 8. март 2021. године, биће уписан у књигу тениских рекорда. Србин Новак Ђоковић започео је 311. недељу на првом месту АТП листе и оборио рекорд Роџера Федерера", пише Мундо депоритво, у тексту "Ђоковић оборио Федереров рекорд".

"Као што се и очекивало, први сјајни рекорд Роџера Федерера који је мора бити оборен јесте онај који се односи на његову постојаност на врху светске ранг листе. Од јутрос је Новак Ђоковић са 311 седмица краљ света, са једном недељом више од Федерера, који је остао на 310", део је текста италијанске Газете дело спорт под насловом "Ђоковић престигао Федерера: 311 недеља на броју 1".

Француски Екип у тексту "Ђоковић- први на броју 1" пише: "Новак Ђоковић почео је данас своју 311. недељу на челу АТП листе и тиме је оборио рекорд Роџера Федерера (310)."

Удовичић честитао Новаку: Свака част и хвала, шампионе

Министар омладине и спорта Вања Удовичић честитао је Новаку Ђоковићу 311 недеља владавине на првом месту АТП листе, чиме је најбољи тенисер света оборио рекорд и потврдио своју неприкосновеност.

"Са енергијом која је неисцрпна, посвећеношћу која је инспирација милионима људи, делима која говоре више од сваке речи, сигуран сам, да је мотив и понос који осећамо и данас, и кроз године твојих победа, оно што ћеш Србији давати још дуго! Више је ово за Србију од исписивања спортске историје, јер ти си неко ко у себи Србију носи тако и толико да је чини шампионском колико на терену толико и ван њега! Свака част и хвала, шампионе", налази се у честитки министра Удовичића.  

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести