Осака други пут освојила УС опен

Јапанска тенисерка Наоми Осака освојила је УС опен победом над Белорускињом Викторијом Азаренком у три одиграна сета.
osaka
Фото: FoNet

Осака је дошла до победе после преокрета за који јој је требало сат времена и 54 минута – 1:6, 6:3, 6:3.

Двадесетдвогодишња Јапанка је освојила трећу Гренд слем титулу у каријери, другу на УС опену, те постала тек четврта тенисерка у Опен ери која је освојила ГС финале након што је први сет изгубила са 6:1.

Ово је било треће Азаренкино УСО финале и, иако има две ГС титуле, и даље нема ниједну у Њујорку.

Видело се од самог почетка да је Белорускиња наоштрена за финале, док њена противница није добро ушла у меч. Изгрешила је Осака не само у том гему већ и у неколико наредних, па је Вика експресно дошла не само до једног, већ до дуплог брејка. Азаренка је у прва два гема погодила свих девет првих сервиса и Осака није имала никакав одговор, па је убрзо било 4:1 за Белорускињу. До краја сета Осака ни у једном тренутку није показала да може више од онога што се могло видети, иако се то очекивало, па је Азаренка још једним брејком дошла до освајања првог сета за само 27 минута.

Ништа се није променило ни на старту другог сета. Осака је грешила, сервиса није било, а Азаренка није планирала да стане. Направила је брејк, повела са 2:0, али је онда ођеданпут, иако није слутило на тако нешто, Осака проиграла и изједначила. Ствари су се окренуле за 180 степени и до краја другог сета Наоми је била та која је диктирала темпо, погађала винере и добре сервисе, уз мање грешака. Осака је подсетила на неке од својих најбољих партија и заслужено дошла до преокрета – од 0:2 до 6:3 – те увела меч у трећи сет.

Кључни моменат трећег сета десио се у четвртом гему, када је сервирала Азаренка. Погрешила је из неколико лаких позиција, направила дуплу, а Осака јој је заслужено одузела сервис. Ту није био крај драме, јер је Осака неочекивано направила три неизнуђене грешке на старту следећег гема. Ипак, уследила су три одлична сервиса, а онда и још два поена на конту Американке која је потврдила брејк. То је било превише за Белорускињу која до краја меча није освојила ниједан гем.

Поред бодова, престижа и титуле Осака је тријумфом на УСО добила и чек на 3.000.000 долара (22 одсто мање него што је инкасирала победница прошле сезоне).

(Б92)

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести