Сарадња ТСС и Министарства просвете - тенис у школама

БЕОГРАД: Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и председник Тениског савеза Србије (ТСС) Мирко Петровић потписали су данас Меморандум о сарадњи са циљем да се тенис приближи ученицима нижих разреда основних школа, као ваннаставна активност.
tenis, freeimages
Фото: freeimages.com, ilustracija

Ђаци ће моћи да науче да играју тенис на тениским теренима тениских клубова у Србији и теренима који се налазе у школама без икаквих трошкова.

Министар Шарчевић рекао је да је веома значајно да се спорт што више приближи деци и указао на велики значај овог пројекта у склопу пројекта увођења једносменског рада у школама.

"Ми од септембра покрећемо пројекат који се зове целодневна настава и једносменски рад у школама. То је превиђала и стара стратегија образовања, али није била урађена Мрежа школа", изјавио је Шарчевић.

Према његовим речима, увођеном једносменског рада ствара и идеалан простор за спорт, на основу мреже школа поред организације простора биће направллена и јасна организација рада и активности у установама, укључујући и исхрану ученика у школи, учење, спорт, бавллење информационим технологијама и свим другим вештинама и компетенцијама.

Шарчевић је навео да спорт у школи није само присутан кроз наставу физичког васпитања која је у редовном распореду.

"Сад је сваки дан могућ спорт. Сада су могући и други спортови попут џудоа, тениса“, казао је Шарчевић и додао да је Министарство просвете потписало више меморандума са различитим спортским савезима из Србије.

Петровић је да ће прве школе бити одабаране септембру и захвалио министарству просвете што је подржало овај развојни пројеката.

"Свакој школи ћемо дати 100 лоптица, 16 рекета, две мреже и обезбедити једног или два тренера. То могу бити професори физичког, ако прођу нашу едукацију и лиценцу. Ми већ имамо 170 тренера који су прошли обуку по стандардима Међународне тениске федерације за рад са децом млађих категорија“, рекао је Петровић.

Он је објаснио да је ово део пројекта који спроводи Међународна тениска федерација и Тениски савез Србије "Тенис 10“.

"Желимо да тај програм проширимо на школе. Циљ нам је да децу приближимо што више спорту, тенису као лепом спорту, да деца науче основна правила и основне ударце", навео је Петровић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести