"Вашингтон пост" брани Ђоковића од америчке публике

ВАШИНГТОН: Новак Ђоковић је своју овогодишњу причу на УС Опену завршио уз предају меча Стану Вавринки, неиздржив бол у рамену и звиждање незахвалне публике у Њујорку, којој је угледни "Вашингтон пост" посветио огромну пажњу.
djokovic, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Eduardo Munoz Alvarez)

"Блиц" преноси како је понашање навијача према Нолету видео Чак Калпепер, који је светског "броја 1" бранио од непристојних сународника у тексту за "Вашингтон пост".

"Новак Ђоковић мора да је најпотцењенији велики спортиста на планети Земљи, а Земља би требало да буде боља. Земља уме да буде тако погрешна у својим проценама, можда и више од других планета", казао је Калпепер.

Према његовим речима, Ђоковић је просто улетео у четврто коло УС Опена у петак, али је то дошло уз позната подсећања да тон Ђоковићевих мечева просто одудара од тона мечева у којима играју Роџер Федерер или Рафаел Надал. 

"Ђоковић је имао на тренингу човека који га омета добацивањима. Имао је такве особе и на својим мечевима, на којима је двоструким сервис грешкама те особе слао у делирујум", пише "Вашингтон Пост".

Федерерови ометачи вероватно су се и појављивали ту и тамо, али нико не може да их се сети, можда зато што би одмах били одвучени у затвор, наводи се у тексту.

Калпепер подсећа да је лако заборавити да је Ђоковић, са 15 од његових 16 гренд слем титула освојених у овој деценији, својевремено толико дуго био трећи на свету, да је "могао да на ту позицији стави хипотеку, око ње ограду, а унутар ње двориште пуно кућних љубимаца". Био је трећи скоро целу другу половину 2007, читаву 2008. и прву трећину 2009. године, али и додатних девет месеци од октобра 2009. до јуна 2010. пре него што се угурао на место број 2.

До тада, љубав према Федереру и Надалу је цветала, никада није била угрожена, а Ђоковић је постао "Особа која ће највероватније бити малтретирана, а најмање вероватно слављена", пише амерички лист.

"Вашингтон пост" оцењује да Ђоковић није постао угрожавајући фактор, већ више особа због које постаје непријатно, која смета, а он се носио с тиме уз тек повремене, кратке реакције током тих година борбе за једнакост. 

У тексту се наводи да је чак измислио цаку за оне који нису били задовољни њиме. Наиме, рекао је на Вимблдону "Знате, гледам да у себи преведем те повике. Када публика виче "Роџер", ја чујем "Новак". Звучи смешно, али тако је. Покушавам да убедим себе да је стварно тако".

"На све то, фактор звани "долазите из земље у којој је рат обележио ваше детињство, што је био случај са Србијом" доноси посебне компликације, како очигледне, тако и скривене, а то не сме да се занемари", закључује Калпепер у свом тексту за "Вашингтон пост".

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести