Вимблдон: Федерер водио 2:0, али изгубио од Андерсона

Јужноафрички тенисер Кевин Андерсон направио је сензацију победивши актуелног шампиона Вимблдона Роџера Федерера са 3:2, после преокрета, по сетовима 2:6, 6:7(5), 7:5, 6:4, 13:11 после више од четири сата игре.
anderson, epa
Фото: Kevin Anderson, foto: EPA (NIC BOTHMA)

Први сет је ишао по очекивањима, рутински за Федерера и веома убдљиво. Потпуно је читао сервисе Андерсона, а приликом својих почетних удараца био веома сигуран. У другом сету било је мало драме. Андерсон је успео да дође до тај-брејка, а затим и да спаси неколико везаних сет лопти Швајцарца. Међутим, није успео да искористи период лоше игре Швајцарца, па је Федерер повео са 2:0 у сетовима. У том тренутку мало ко је очекивао да Јужноафриканац може и да припрети, а не да преокрене сусрет.

Андерсон је успео да спасе меч лопту у десетом гему трећег сета, а онда је у наредном направио први брејк у том делу игре, па је дошао у ситуацију да сервира за сет. Федерер је у том тренутку поново подигао ниво игре, дошао до три везане прилике за брејк, али је Андерсон и ту предност противника анулирао и смањио на 2:1.

Андерсон је наставио да држи јако висок ритам игре и направио је ново изненађење. Није много размишљао осми тенисер света, играо је са пуно самопоуздања, гађао линије, без резерве, опет спасао брејк лопту у гему у којем је сервирао за сет и четврти део игре такође решио у своју корист. 

Меч је тако отишао у пети, одлучујући сет. Играчи су у последњој деоници меча били изједначени, мада је бољу игру на почетку показивао Андерсон. Федерер се ипак некако консолидовао и кренуо да прети и све више и више напада сервис јужноафричког тенисера, али безуспешно. 

Играло се гем за гем, малтене без брејк лопти, а при резултату 11:11 Јужноафриканац долази до брејк прилике, коју користи после несвакидашње неизнуђене грешке Федерера и долази надомак преокрета. У следећем гему је Андерсон добро сервирао, добио гем, а тиме и сет и меч. 

Јужноафриканац ће се у полуфиналу састати са бољим из дуела између Милоша Раонића из Канаде и Џона Изнера из САД.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести