Вимблдон: Искуство и самопоуздање Новаков адут

Данас у полуфиналу Отвореног првенства Енглеске у Вимблдону Новак Ђоковић игра са Шпанцем Робертом Баутистом Агутом, који је у четвртфиналу савладао Гвида Пељу из Аргентине.
Novak Đoković Vimbldon/Fonet/AP
Фото: Фонет/АП/Новак Ђоковић

Ноле је у четвртфиналу одиграо савршен меч против Давида Гиофана и сигурно је да је у данашњем окршају фаворит, међутим, мора се рећи да је Баутиста у последња два меча са нашим асом славио.

-  Роберто је констатно добар. Има способност да остане у поену чак и када изгледа да је пред губитком. Има одличне ударце. Веома равне с обе стране. Поправио је бекхенд. Има сада више дубине на њему. Лоптица на трави одскаче ниже, што више одговара његовом стилу игре. Не воли висок одскок на бекхенд страни. На овом турниру игра веома квалитетно. Два пута ме је добио ове године. То ће му дати самопоуздање. Ипак, играти на трави је другачије. У полуфиналу сам, покушаћу да искористим своје искуство, тактички ћу се спремити. Надам се да ћу урадити све што желим -  јасан је светски број један.

Ноле је задовољн тренутном формом и уверен да ће стићи до новог финала.

- Играо најбољи тенис на турниру у последња два меча. Посебно су били добри други и трећи сет против Гофана, који је у форми. Осећам сам  да сам био у стању да пореметим његову игру и нађем праве ударце. Веома сам задовољан својим издањем. Моја самопопуздање је велико. Да, осећам се добро на терену, не плашим се да тражим ударац, покушавам да изађем на мрежу, да будем агресивнији, користим скраћене лопте. Надам се и да ће ми сервис бити добар пошто ми је то потребно. Посебно на трави, требаће ми много лаких поена на први сервис. То је велика предност када дођеш међу четири најбоља.

Убалдо Сканагата новинар из Италије, који воли Новаку да поставља „специјална“ питања, констатовао је да у полуфиналу имамо играче који су старији од 30 година. Италијан је питао Новака да ли су он, Роџера и Рафа као старо вино, али уследио је експертски одговор:

- Наравно. Све смо бољи. Као вино ’сасикаја’, док сам га пио, али то више не радим. Претпостављам да је тако. Шта да кажем, срећан сам што сам један од те групе играча са 30 и више година. Само немојте више да ми постављате питања о младим играчима, када ће доћи њихово време јер смо о томе већ много причали. Једног дана и то ће се догодити. За сада, чини се да тога нема на Грендд слемовима. Претпостављам да је то место где посебно Надал, Федерер и ја стижемо на ниво тениса и концентрације који је изнад. Посвећени смо овим турнирима. Посебно у овој фази наших каријера, то је нешто што нам много значи - поручио је Новак.

Занимљив одговор дао је и на питање шта је то најтеже са чим се суочавају његови противници када он игра овако добро.

- Не знам да ли желим то да кажем -  насмејао се Новак и наставио. – Претпостављам да у овој фази желите да сачувате своје квалитете и осећања на терену пре него да их делите са другима. Искрено се надам да моји противници се осечају тако да морају два пута више да раде против мене него против било ког другог да би добили поен.       

С. Р.

Данас

Ђоковић - Баутиста Агут    (14)

Федерер - Надал       (следи)

Роберто Баутиста: Лепше је у Лондону него на Ибици

Шпанац Роберто Баутиста Агут (31), први пут се нашао у полуфиналу Вимблдона. У досадашњм току такмичења прошао је сито и решето. Бити у кругу тениских бесмртникаа, какви су Федерер, Ђоковић и Надал, тешко да има шта чудесније од тога, а Баутиста Агут је заслужио своје место.

Из кола у коло играо је сигурно, падали су редом Петер Гојовчић, Стив Дарсис, Карен Хачанов, Беноа Пер, и Гвидо Пеља.

Баутисти Агут очигледно ове године одговара нешто спорија трава, са чиме су сагласни многи тениски коментатори овде на Вимблдону. Рекао је то и Новак Ђоковић, бранилац трофеја, који ће са Баутистом Агутом играти у полуфиналу.

Биће то њихов 11. окршај, Новак у победама води са 7:3, али је два посладња дуела, у Дохи и Мајамију ове године, изгубио у три сета.

Свестан је Новак да у полуфиналу нема случајних играча, зато и каже да је Баутиста играч такав да вам ништа не поклања и да морате да га победите игром. Против Пеље у четвртфиналу, требало му је нешто више од пола сата да заврши посао, и када је успео, могао је и да се шали са новинарима.

Није била шала, заиста није ни сањао да ће играти у полуфиналу, па је раније букирао летовање.

- По плану је требало да сам већ сада у Ибици. Све смо организовали. Пријатељи, њих шест, сви су већ тамо. Ипак, лепши је осећај бити и даље у Лондону -  признао је тенисер који је често пута умео на Грендд слему да дође до осмине финала, али не и даље.

Сада није проблем, пријатељи ће због њега, доћи из Ибице.

У другом полуфиналу састају се Федерер и Надал

После 11 година Роџер Федерер и  Рафаел Надал састаће на трави у Вимблдону, биће то њихов 40. међусобни сусрет, а четврти од финала Вимблдона из 2008, када је Шпанац у трећем узастопном класику у Лондону коначно успео да победи „непобедивог” Швајцарца и освоји најпрестижнији од четири грендд слема. 

Претходна финала 2006. и 2007. године припала су осмоструком шампиону. До сада Роџер је изгубио сет у првом, а Надал у другом колу почетком прошле недеље.

Надал је ове сезоне већ савладао Федерера у полуфиналу гренд слем турнира, пре месец и по дана било је очекиваних 6:3, 6:4, 6:2 на Ролан Гаросу, који је леворуки ас потом 12. пут победом над Домиником Тимом у финалу.

„Краљ шљаке” је у Паризу прекинуо неугодну серију од пет пораза од Федерера у периоду од 2014. до 2017, којом је старији од двојице ривала ублажио скор на подношљивих 15:24. 

Меч између Роџера Федера и Рафела Надала игра се данас после окршаја Ђоковића и Баутисте Агута на Вимблдону.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести