Зимоњић Ђоковићу: Не форсирај и бићеш опет бр. 1

БЕОГРАД: Селектор Дејвис куп репрезентације Србије Ненад Зимоњић уверен је да ће најбољи српски тенисер Новак Ђоковић у Новој години поново постати светски број један и направити подвиг попут Роџера Федерера и Рафаела Надала, али га и саветовао да на новом почетку после повреде лакта не форсира превише.
nenad zimonjic FICA1572
Фото: Дневник/ Ф. Бакић

Ово ће бити прво искуство за Новака, никад толико дуго није одсуствовао са терена. Сигурно ће имати свежину и мотивацију, верујем ни да му повратак рутине у мечевима неће бити проблем јер је свестан својих квалитета. Ако се добро припреми, мислим да је питање времена када ће се вратити на сам врх, рекао је Зимоњић на Сајму спорта у Београду.

Зимоњић сматра да Ђоковић мора постепено да пронађе форму после шестомесечног одсуства ван терена.

Мора да буде обазрив, да не форсира и не иде по сваку цену, што никад није радио у каријери. Уз добар тим који је увек имао поред себе има велике шансе да се врати на прво место. Верујем да може да има сјајан повратак као Надал или Федерер, нема играча којег није победио, на свим подлогама. Најважније је да буде здрав.

У новој сезони много очекује и од Филипа Крајиновића који је одушевио на Мастерсу у Паризу и пласманом у финале напредовао на 34. место на АТП листи.

Филип је направио феноменалан успех, не сме да се заборави да је освојио пет челенџера, победио неколико јаких играча на путу ка финалу у Паризу, што је највећи успех после Новаковог. То је велика мотивација за све остале, али и за њега јер је показао да може да игра на највишем нивоу. Има квалитет и може да уђе у Топ20.

Зимоњић је недавно одлучио да се искључиво посвети селекторској функцији и заврши играчку репрезентативну каријеру дугу 22 године, проткану путем од дна до крова планете.

Физички ми је напорно да будем селектор-играч, могу више репрезентацији да помогнем као селектор, млађи долазе и треба градити нови тим. Неки од њих ће још увек играти, Ђоковић, Типсаревић, Троицки, Лајовић, Крајиновић, надолазе и Кецмановић, Милојевић и Ђере, имамо лепу будућност.

Признаје и да сваки пут кад чује химну “Боже правде”, као што је то био случај и на Сајму спорта, има осећај као да излази на терен.

Одмах ми се буде лепе успомене кад чујем химну. Могу да будем задовољан и поносан на репрезентативну каријеру, играо сам од 1995. и прескочио само два меча због повреде, били смо претходно три године под санкцијама... Од најнижег ранга из треће евро-афричке зоне дошли смо до првака света и мало људи је успело то да уради, зато сам пресрећан.

Као најблиставији тренутак, логично, изабрао је победу над Француском у Београдској арени за трофеј Дејвис купа 2010, али и открио да остаје жал што више пута није подигао подсећајући на финале са Чесима три године касније.

Жао ми је што смо изгубили финале од Чешке када је Троицки био суспендован, а Типсаревић повређен, нисмо имали најјачу екипу пред домаћом публиком. Убеђен сам да бисмо са њима изашли као победници. Једном смо освојили и играли финале, више пута били у полуфиналу и то је фантастичан резултат, а усудио бих се да кажем и да је само учешће у Светској групи успех за нашу земљу.

Нагласио је и да нема лепше ствари за спортисту од играња пред домаћом публиком, уз велику подршку са трибина, као што је то био случај и у градовима попут Ниша, Краљева и Новог Сада.

Бивши најбољи дубл играч света и у 41. години одолева “крштеници” због велике жеље да се такмичи на највишем нивоу и пробија границе.

Тело се буни, видећемо колико ће издржати... Не прође ниједан дан да нешто не заболи, али то све изискује врхунски спорт. Ипак, када се нешто воли онда се померају границе и трпе се ствари, у мом случају болови. Не напушта ме жеља за такмичењем и тренирањем, играћу тенис докле год то буде било присутно и тело дозвољавало”, закључио је популарни “Зики”.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести