Теодора Ињац победила светску шампионку

На Светском првенству за млађе од 18 година, које се од 25. октобра до 5. новембра игра у грчком летовалишту Порто Карас на Халкидикију, наши кадети имају изузетно тежак задатак.

Из партије у партију морају равноправно да се носе са представницима традиционално јаких шаховских школа из бивших совјетских република, али и са потенцијално незгодним Кинезима и Индијцима, чији низак рејтинг често није одраз њихове праве шаховске снаге, већ само последица малог броја одиграних турнира.

После 9 кола све препреке најуспешније превазилазе ЖФМ Теодора Ињац и Стефан Тадић, који су сакупили по 6,5 поена, док ЖФМ Марина Гајчин има 6 поена. Теодора на овом турниру игра изузетно добро и остварила је низ од четири узастопне победе, који је прекинуо несрећни пораз у 8. колу. Ипак, успела је да се опорави и у 9. колу је бриљијантном игром победила још увек актуелну светску шампионку до 16 година ЖИМ Унук Лауру из Словеније. Теодора тренутно заузима 8. место, а наредном, 10. колу, бориће се црним фигурама за неку од медаља против Словакиње Газикове. Ињац је, иначе, члан НДШК Шахматни кружок из Новог Сада и веома успешно је наступала за овај клуб у Првој лиги Србије.

Стефан Тадић је такође добром игром остварио 3 поена из последња 4 кола и пробио се на 17. место у изузетно јакој конкуренцији дечака до 10 година, где је пријављено чак 185 такмичара. Стефан ће покушати да се победом у 10. колу против Кинеза Шен Шијана домогне пласмана у првих 10, што би био изузетан успех за њега и за познату шаховску школу велемајстора Бранка Тадића. Велика нада војвођанског шаха Марина Гајчин остварила је победе у последња два кола и тренутно заузима 20. место у групи до 14 година, а предстоји јој тежак меч против Рускиње Малтшевскаје. Лука Будисављевић, дечак који је био наш најуспешнији такмичар са 5 поена из првих 6 партија, доживео је три узастопна пораза и тако изгубио све шансе да се бори за неку од медаља. Ипак, надамо се да ће пребродити ту неочекивану кризу и извојевати победе у преостала два кола, чиме би у значајној мери поправио пласман. Адела Великић је такође упала у кризу и освојила само пола поена у последња три кола, тако да тренутно са 5,5 поена заузима 15. место у најјачој групи до 18 година. Уз добру игру и мало среће у преостала два кола имаће прилику да се на корак приближи водећим играчима.

Солидни су још Гојко Вучинић, Богдан Вуковић, Јован Стевановић, Марко Милановић и Јована Срдановић, који су освојили по 5 поена. Више смо очекивали од Велимира Ивића у групи до 14 година, који игра веома променљиво на овом турниру, вероватно због тога што је имао изузетно напорну годину, те умор сада узима данак. Надамо се да ће Велимир, као и остали наши такмичари, уз стручан надзор селектора припремити одговарајућу стратегију за преостала два противника, те да ће свако од њих уз две победе остварити најбољи могући пласман.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести