Успешна блокада Косова да буде придружени члан ФИДЕ

Од 1. до 9.септембра у Абу Дабију одржан је Извршни одбор Светске шаховске организације ФИДЕ, на којем је учестовало 40 држава из целог света, а једна од тачака била је и

покушај шаховског савеза Косова да постане придружени члан ФИДЕ. Председник Шаховског савеза Србије,  Светске зоне 1.5 за Европу  и члан Извршног одбора светске организације ФИДЕ Мирослав Копања каже за “Дневник” да тај косовски покушај није прошао и да је Шаховски савез Србије постигао оно што ником од других спортских организација Србије није успело.

- На састанку Извршног одбора ФИДЕ за Србију је посебно био битан предлог Председништва ФИДЕ да Косово буде придружени члан  до конгреса ФИДЕ у Бакуу 2016. године, када ће бити Олимпијада. На тој седници је требало да се потврди одлука Председништва ФИДЕ , које је у јуну месецу одржано у Кини , где је таква могућност прихваћена. Нисмо на Извршни одбор отишли неспрени , већ смо водили широку “дипломатску “ активност како би представнике шаховске организације појединих држава припремили да нас подрже у намери да то не дозволимо – објашњава Копања.

Наш саговорник додаје да је Шаховски савез Србије и он као његов челник обавио  припремне разговоре са председником ФИДЕ, са председником Европске шаховске уније Зураб Азмаипарашвили, председником конституционалне комисије Робертом Ривелом.

-  Управо Роберт Ривела,  који  је судија Савета Европе у Стразбуру саветовао је да  уколико се било где спомиње Косово да се стави поред њега звездица са појашњењем да је по Резолуцији 1244 Косово саставни део Србије.   Успели смо у томе и то је огромна ствар. Ниједна спортска организација и савет  код нас није успео да у својим домицилним савезима или институцијама на нивоу Европе и света то постигне, односно да појављивање имена Косова услови звездицом која указује да је оно део Србије. Велику помоћ  у припреми за Извршни одбор ФИДЕ  и у овој на крају добро завршеној борби Шаховског савеза Србије пружила је и  наша амбасада у Емиратима у Абу Дабиу- каже Копања.

По речима челника српских шахиста, након успешне блокаде Косова у Абу Дабију,  пред Шаховским савезом Србије је Конгрес Европске шаховске уније, који ће се одржати од 7. до  11. октобра у Бару.

-  Међутим, Борд европске шаховске уније је већ доделио Ђаковици за идућу годину појединачни шампионат Европе , јер наводно није било више учесника на конкурсу већ само они. Чак су дали и велики наградни фонд за организовање појединачног шаховског шампионата Европе – преко 150.000 евра, што је  за шах мисаона именица, ако се има у виду да је до сада максимално давано до 70.000 евра. На мала врата хоће на неки начин да буду организатори шаховског такмичења на својој територији – истиче  Копања.

Љ. Малешевић

 

Заједнички наступ са државним органима

Саговорник наглашава да све спортске организације Србије, па и Шаховски савез Србије, имају инструкције Министарства спорта и омладине, Канцеларије за КиМ , Спортског савеза Србије и Министарства спољних послова како да се понашају у ситуацијама када Косово  настоји да се као самостална држава прикључи некој од европских или светских спортских организација.

- Дакле, заједнички задатак свих нас, од спортских организација до државног врха, је да задобијемо оне који ће нас подржати у борби за спречавање пријема Косова у било коју спортску институцију. Управо то нам је помогло да урадимо оно што ниједан спортски савез у свом спорту није успео. Показало се да координираним наступом државе и спортских савеза може много да се помогне у остварењу заједничког националног интереса – рекао је Копања.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести