Будимпешта пролазна станица за Токио

Данас у Будимпешти почиње Европско првенство у ватерполу.
Selekcija Srbije poslednje pripreme odradila je sa Crnogorcima na Klisi  Foto: F. Bakić
Фото: Селекција Србије последње припреме одрадила је са Црногорцима на Клиси Фото: Ф. Бакић

Титулу брани репрезентација Србије, која има прилику да пети пут  узастопно освоји трофеј и да се изједначе се са Мађарима. Управо у Будимпешти   “делфини” су 2014. године освојили друго од четири злата у низу савладавши домаћина у финалу, па већ и то донекле указује да им је главни град наших северних суседа таличан.

Србија је ниску титула почела 2012. у Ајндховену, да би после Будимпеште славили пред домаћом публиком у Београду 2016. године, а трон су сачували и 2018. у Барселони. Наша селекција је последња два дана припрема одрадила у Новом Саду са екипом Црне Горе и управо се из Српске Атине и упутила на Европско првенство.

– Иако смо имали кратак припремни период почев од одласка у Сједињене Америчке Државе, преко Барселоне, дошли смо до Новог Сада да заједно са Црногорцима направимо завршинцу која је била феноменална. Дефинитивно мислим да смо спремни. Пошто смо фаворити у групи, очекујемо прво место и једино шта може да нас поремети јесу она четири слободна дана после прве фазе, па ћемо гледати свим силама да останемо у такмичарском ритму. Гледамо већ, наравно, утакмице противника које можемо да добијемо у четвртфиналу, Мађарске и Шпаније. Имамо велико искуство на великим такмичењима и традицију коју морамо да бранимо – рекао је присутним новинарима на базену Слана бара селектор Србије Дејан Савић.

Он је истакао да нико не размишља о бројевима и о томе што је пред њима прилика да пети пут у низу узму злато.

Фото: Селекција Србије Фото: Ф. Бакић

– Прошле године сам одгледао филм о чувеном дуелу на Вимблдону између Yона Мекинроа и Бјерна Борга, где је Борг био у прилици да пети пут заредом освоји пехар. Тада је рекао “уколико освојим пету узастопну титулу исписаћу историју, уколико изгубим оних четири се нико неће сећати”. Исто је и са нама – поручио је Савић.

“Делфини” први меч играју у уторак против Русије у групи Б, а следећи ривали су им још Румунија и Холандија. Свакако да се очекује да се лако прође група, па су мисли већ усмерене и ка четвртфиналном сусрету са Мађарима или Шпанцима. С друге стране, Србија је већ обезбедила визу за Олимпијске игре у Токију, које су главни циљ ове сезоне и у Будимпешти ће, за разлику од неких других тимова, играти растерећеније.


Списак дама за ЕП

Савезни тренер женске репрезентације Драгана Ивковић на Европском првенству у Будимпешти рачунаће на следеће играчице – голмани: Вања Лазић (Црвена звезда, дебитант на ЕП), Николина Травар (Војводина, дебитант), центри: Јована Пантовић (Црвена звезда), Нада Мандић (Милан), бекови: Тијана Јаковљевић (Црвена звезда), Катарина Чегар (Црвена звезда), споља: Јелена Вуковић (Милан), Теодора Рудић (Палилула), Христина Илић (Црвена звезда, дебитант), Мила Глушчевић (Палилула, дебитант), Ања Мишковић (Црвена звезда, дебитант), Нина Јосифовић (Барселонета), Ана Милићевић (Палилула, дебитант). Стручни штаб чиниће тренер Драгана Ивковић, помоћни тренери Ивана Ћоровић и Саша Балаша, тренер голмана Мирослав Томовић и физиотерапеут Ђурђа Антуновић.


– Најбитније је да смо сви здрави и да нас до краја заобиђу повреде. Европско првенство је пролазна станица до Токија и велики испит за нас. Наравно да имамо обавезу да одиграмо најбоље што можемо, а за колико ће то бити довољно, видећемо. Ми и пар екипа идемо без притиска тих квалификација, а остали ће имати бреме више на леђима. Ово је сјајна прилика која је дошла у правом тренутку, таман на неких осам месеци до почетка Олимпијских игара да видимо где има места и простора за напредак. Сигурно да ће тога бити јер смо навикли да не дајемо најбоље партије на почетку године. Видећемо од четвртфинала како буду ишле ствари, јер у групи не би требало да буде већих изненађења – изјавио је капитен Филип Филиповић.

Нико од играча не претерује у обећањима освајања петог злата и јасно је да су Олимпијске игре најважније у сезони, али оно што је увек сигурно јесу очекивања навијача да се “делфини” домогну највишег места победничког постоља.


Пијетловић: Војводина корача напред

Окосницу репрезентације чине и играчи поникли у новосадској Војводини и они су се доласком нове управе у клуб укључили више у рад и активности екипе са Слане баре. То су браћа Гојко и Душко Пијетловић, Бранислав Митровић и Милош Ћук, златни олимпијци.

– Пратим шта се дешава у Војводини. Момци који су сада ту стварно раде како треба и види се напредак, поготово у млађим категоријама. За први тим је сигурно потребно више средстава и није га лако оформити, али генерално види се корак унапред. Дуговања су добрим делом подмирена и чини ми се да све иде како треба и то у сарадњи са Градом, који много помаже и залаже се за спорт у Новом Саду и хвала им на томе – рекао је Пијетловић.


– Мислим да очекивања треба полако мало и да спласну. Није реално очекивати стално златне медаље. Можда Србија заиста лежи на злату, али нисмо се родили са тим златом. То ћемо видети у будућности. Ово је генерација, да кажемо, која излази и даћемо све од себе да постигнемо најбољи резултат. А што се тиче нације, мало стрпљена, јер некада је потребно поднети и неку жртву зарад већег доброг које би требало да дође касније, а нама су то Олимпијске игре и све ово је подређено као припремни период за Токио – јасно је поручио Филиповић.

Душко Пијетловић, центар српске репрезентације, осврнуо се на главне конкуренте за одличја.

– Порасла је конкуренција у последњих пар година и све је теже. Хрвати су први иза нас и ми смо уз њих некако вође у свету када је реч о квалитету. Одмах иза иду Италијани, светски прваци и Шпанци који су играли са њима у финалу. Грци имају невероватан тим и то су момци који тек долазе и почињу да играју на врхунском нивоу. Не смемо да заборавимо Мађаре, који су домаћини, имају најбољу клупску лигу и долазе из озбиљног система. Тешко је прогнозирати ко ће шта да уради, али ја се надам да ћемо ми и даље бити фаворити и показати да смо неприкосновени – јасан је Пијетловић.

Катарина Бугарски

 

Данас (жене)

Група А

Словачка – Русија      (11.30)

Грчка – Србија   (13)

Мађарска – Хрватска  (19.30)

 

Група Б

Француска – Шпанија         (14.30)

Немачка – Италија     (16)

Холандија – Израел    (17.30)

 

Распоред

14. јануар (уторак)

Србија – Русија (17.30)

16. јануар (четвртак)

Румунија – Србија      (13)

18. јануар (субота)

Србија – Холандија    (20.30)

 

Група А

Хрватска

Црна Гора

Словачка

Немачка

 

Група Б

Србија

Русија

Румунија

Холандија

 

Група Ц

Шпанија

Мађарска

Турска

Малта

 

Група Д

Италија

Грчка

Грузија

Француска

 

 

 

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести