ЕП Барселона: Четврта титула за Србију

Ватерполо репрезентација Србије постала је четврти пут узастопно првак Европе.
srbija1
Фото: FoNet
У изузетно драматичној утакмици изабраници Дејена Савића успели су тек после петераца да сломе изузетно борбене Шпанце. После регуларног дела било је 7:7, а онда се ушло у спортску лутрију. Многи од нас су се присетили оног Светског првенства у Мелбурну 2007. Када смо управо на петерце изгубили бронзу од Шпанаца. Али, сада су и знање и фортуна били на нашој страни. Сигурна је рука била код свих наших шутера, док је код Шпанаца заиграла Фернандезу. На крају је Милош Ћук поготком донео то тако заслужено злато.
Фото: LEN
На тај начин настављена је жетва медаља на највећим такмичењима, ово је било укупно седмо европско злато, чиме је актуелна генерација потврдила да је најбоља свих времена у овом спорту.
Фото: FoNet
Екипа Дејана Савића сада има укупно 26. злата када се рачунају највећа такмичења – Олимпијске игре, Светско првенство, Светски куп и Светску лигу). Наша репрезентација, рачунајући и Медитеранске игре и Универзијаду, на свом конту има укупно 49 одличја – 30 злата, 7 сребра, 12 бронзи. 
Фото: FoNet
Такође, био је ово 39. међусобни дуел против 'Црвене фурије', први после претходне драме и петераца 2009. године, а наши момци су остварили 33. тријумф.
Србија је шампион Европе била 2012. у Ајндховену, 2014. у Будимпешти, 2016. у Београду и 2018. у Барселони!
Фото: FoNet
Одлично је Србија одиграла одбрану у првој четвртини, али изостала је ефикасност у нападу. Нисмо косистили играча више, а Шпанци су то успели из друге прилике и Маларах је донео предсност од 1:0. Овим резултатом завршена је и прва четвртина. Изгелда да су наши играчи превисе нервозно кренули у меч, а није их хтео ни шут. На почетку друге деонице наша одбрана је И даље била на високом нивоу, али смо до првог гола стигли тек у десетом минуте утакмице. Коначно је пробијен шпански бедем И искоришћен коначно играч више за 1:1. Стрелац је био Прлаиновић. Оно што је било забрињавајуће је да није било Филиповићевих голова. Капитен никако није успевао да савлада Пинеда, који му је у првих 11 минута одбранио три шута. Попустила је наша гранитна одбрана И то су Шпанци искористили да побегну на “плус два”. Прво је нашу мрежу затресао Гранадос, а онда и најопасији шпански играч и повратник у репрезентацију, Пероне и то из њиховог најопасијег оружја – контре.
Фото: FoNet
Али, вартили су се „Делфини“ и головима Алексића и Митровиућа с играчем више успели су да дођу до изједначења у финишу друге деонице. Међутим, мала непажња и Шпанци су уз звиждук сирене стигли до 4:3, а стрелац је поново био Пероне. 
Фото: FoNet
Нисје добро почела трећа четвртина за наше играче. Домингез је вратио Шпанце на „плус два“ (5:3), али српски ватерполисти су још једном успели да ухвате прикључак и головима Ћука и Мандића стигну до још једног поравнаја (5:5). А, онда је Прлаиновић још једним одличним шутом донео прво вођство нашем тиму на 19 секунди пре краја овог периода игре. Међутим, није дуго трајала наша срећа, јер су после још једна грешке у нашој одбрани Шпанци опет уз звук сирене дошли до гола. Мунариз је донео то изједначење (6:6).
Фото: FoNet

 

И у последњој деоници наставила се драма у базену. Пљуштала су искључења с обе стране, а и даље су се истицали голмани Митровић и Пинедо. Јакшић је коначно на 5,14 до краја успео да искористи играча више и донесе нову предност Србији. Непун минут касније Шпанци су преко Малараха успели да из играча више дођу до новог изједначења. До краја утакмице обе екипе су имале прилику да дођу до победе у регуларном делу, али су се поново истакли голмани и одбране на обе стране. Тако се ушло у петерце. 
Први су погодили Срби преко Филиповића, реванширао се Пероне, уследили су голови Прлаиновића на једној и Мунариза на другој, па Алексића, да би Фернандез промашио. Мандић је погодио, а Ларумбе одржао наду Шпанцима, али ју је онда угасио топовским ударцем Милош Ћук.
Г. Маленовић
Фото: FoNet

Србија – Шпанија 12:10 (0:1, 3:3, 3:2, 1:1/ 5:3)

БАРСЕЛОНА: Базен Пикомел, гледалаца: 4000, судије: Маргета (Словенија), Александреску (Румунија). Играч више: Србија 13 (5), Шпанија 10 (3).
СРБИЈА: Г. Пијетловић, Мандић 1, В. Рашовић, Ранђеловић, Ћук 1, Д. Пијетловић, Вицо., Алексић 1, Јакшић 1, Филиповић, Прлаиновић 2, С. Митровић 1. Б. Митровић.
ШПАНИЈА: Лопез Пинедо, Мунариз 1, Гранадос 1, Домингез 1, Мингел, Ларумбе, Кабањас, Фернандез, Тахул, Пероне 2, Маларах 2, Бустос, Лорио. 
 

"Показали смо да смо најбољи када играмо за свој народ"

Бранислав Митровић, голман репрезентације Србије, истакао је да ’Делфини’ имају посебан мотив када играју за националну селекцију.

Фото: FoNet

Ватерполисти Србије одбранили су титулу шампиона Европе, пошто су у финалу у Барселони савладали домаћина Шпанију после бољег извођења петераца!

"Ма, какви утакмици. И даље нисмо свесни шта смо урадили. Посебно након овакве шок утакмице. Нисмо очекивали да ће меч ићи овим током. Зато је наш тријумф још слађи. Још једном смо показали да смо најбољи када је најпотребније и када играмо за наш народ", рекао је Митровић за "РТС". 

Андрија Прлаиновић се такође сетио свих који су пружали подршку екипи. 

Фото: FoNet

"Посебно је задовољство бити део ове екипе, осетити то јединство. Веровали смо и када је било 3:1 за њих. Веровали смо цео меч да ћемо окренути. Петерци јесу лутрија, али ту срећу негде треба заслужити. Хвала свима у Србији, надам се да су сви уживали, у Боки Которској и у мом Херцег Новом", истакао је Прлаиновић. 

Душан Мандић је навео да су шпански играчи били изузетно фер и коректни. 

Фото: FoNet/Dušan Mandić

"Честитали су нам свима, била је права мушка утакмица. Прелепо вече у Барселони, ватерполо спектакл и било је праведно да се реши у петерцима. Сада се враћамо да славимо са својим породицама", додао је Мандић.

Филиповић најбољи играч

Фото: Filip Filipović, foto: FoNet

Капитен Србије Филип Филиповић проглашен је за МВП (најкориснији играч) Европског првенства у Барселони.

Најбољи голман је Шпанац Даниел Лопез Пинедо, а најбољи стрелац Грк Јоанис Фунтулис.

Хрватима бронза

Репрезентација Хрватске освојила је бронзану медаљу пошто је савладала Италију са 10:8 (4:0, 3:5, 2:1, 1:2).

Хрвати су тако освојили прву медаљу још од 2010. године, када су били шампиони Европе у Загребу.

Фото: Facebook

Хрватска је повела 4:0 и већ тада се назирао победник. Са два брза гола у првом минуту другог периода Италијани су се вратили у меч (4:2). Играло се у серијама, Хрватска је поново стекла четири гола разлике, Италијани су пришли на „-2“, али је селекција Ивице Туцка, који је овај меч посматрао са трибина, у другом полувремену константно одржавала три до четири гола разлике.

Русија је направила мало изненађење и у утакмици за седмо место победила је Мађарску 9:8, док је Грчка у борби за пету позицију била боља од Црне Горе резултатом 8:6.

 

Пласман

1. Србија

2. Шпанија

3. Хрватска

4. Италија

5. Грчка

6. Црна Гора

7. Русија

8. Мађарска

9. Немачка

10. Холандија

11. Румунија

12. Француска

13. Грузија

14. Словачка

15. Турска

16. Малта

Ватерполисткиње Холандије после 25 година шампионке Европе

Ватерполисткиње Холандије нове су шампионке Европе. Оне су у финалу Европског првенства у Барселони победиле Грчку резултатом 6:4 и тако после 25 година освојиле злато. Холандија је доминирала у периоду од 1985. до 1993. године, када је чак четири пута била шампион Европе. У Будимпешти 2014. и Београду 2016. биле су сребрне, али сада су успеле да направе тај последњи корак и врате се на победничко постоље.

Фото: Holandjanke, foto: Facebook

Треће место припало је домаћој Шпанији, која је лако, са 12:6, победила Мађарску. Пете су Рускиње, а шесте Италијанке. Седмо место припало је Француској, осмо Немачкој, док је девета селекција Србије.

Холандија је у финалу повела 2:0 после три минута и 20 секунди игре. Почетком другог дела утакмице Гркиње су стигле до изједначења, а потом се играло гол за гол. Холандија је поготком Катарине Ван Дер Слот отишла на одмор са вођством од 4:3, а средином треће четвртине било је 5:3. Дуго је тај резултат био на семафору, а Грчка је поново била у игри када је четири и по минута пре краја Николета Елефтериу смањила разлику. Ипак, већ у наредном нападу Грчка је примила „јефтин гол“, када је лопта после лоб ударца Ван Дер Слот  завршила у голу.

Управо је Катарина Ван Дер Слот проглашена за најбољу играчицу.

Пласман:

1. Холандија

2. Грчка

3. Шпанија

4. Мађарска

5. Русија

6. Италија

7. Француска

8. Немачка

9. Србија

10.Израел

11. Хрватска

12. Турска

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести