Јеленић: Огромна помоћ државе, идемо на злато у Токију

Први човек ватерполо организације Виктор Јеленић не припада оној групи функционера која тежи медијском истицању. Чак и када се постижу врхунски резултати.
jelenic
Фото: VSS

На крају чудне, тешке, да кажемо године ненаклоњене нормалном животу, самим тим и спорту, пристао је да прокоментарише догађања у 2020.

- Не треба да говорим шта је корона урадила читавом свету, свакој области, какву је штету направила. Сведоци смо борбе у неку руку за опстанак, борбе у којој провођење мера државних органа морамо да спроводимо доследно са једним јединим циљем да сачувамо здравље. У тој причи све је друго на маргини али је јасно да смо покушали да у спорту урадимо све што је потребно да га сачувамо колико је то у овом моменту могуће – рекао је на почетку разговора за сајт ВСС Виктор Јеленић.

Ватерполисти су почели годину освајањем петог места на ЕП у Будимпешти, девојке су биле последње. Момци су испали у четвртфиналу на петерце од Шпаније, практично без пораза у регуларном делу остали без борбе за медаље.

- Рекао сам тада а понављам и сада. Нисмо освојили медаљу али то није страшно. Показали смо да припадамо врху а имали смо доста проблема са повредама и болести оба центра пре свега. Даље, да су петерци били на нашој страни, наставили би континуитет медаља.

Наредни месеци су требало да донесу квалитетан рад за учешће на Олимпијским играма. Од Токија није било ништа.

- Јасно је било да Игара неће бити. На нама је било да се томе прилагодимо. Ни једног јединог тренутка ме није интересовао рад под здравственим ризиком. Направио је селектор Савић добар програм са радом у јуну и јулу, не желећи да репрезентативце оставимо без тренинга. На жалост када је корона почела да јача, одлучили смо да прекинемо. Ту није било дилеме.

Када су се стекли услови за повратак у базен, па макар и уз присуство „позитивних“ такође није било дилеме.

- Прво су одржана такмичења млађих категорија. Све мере смо испоштовали и сва првенства су одржана. То за младе играче пуно значи. Када су почела такмичења у Супер, „А“ и „Б“ лиги били смо свесни опасности од заразе и чим би се такви случајеви појавили у договору са клубовима су утакмице одлагане.

На крају године може да се констатује да није одиграна само једна утакмица у „А“ лиги, да је завршница 2020. била у знаку истинског празника, финала Купа Србије у мушкој и женској конкуренцији.

- Штета што није било гледалаца, видели смо четири борбене, квалитетне и коректне утакмице. Победили су Војводина код девојака и Црвена звезда код мушкараца. Можда освајачи купа нису били главни фаворити али то нам даје право за додатно задовољство.

Јеленић одмах објашњава:

- Одавно нисмо имали такву конкуренцију код мушкараца. Раднички, Нови Београд, Шабац и Црвена звезда су предвиђени за фаворите али не заборавите пре свих Партизан, Војводину, Наис …. Код девојака је прекинута доминација Црвене звезде, Војводина и Палилула сада дају снагу изједначеном и неизвесном такмичењу. Уз то, мислим да је ово година потпуне ревитализације клупског ватерпола јер имамо три тима у Евро купу. У овом моменту то је наша реалност али сетите се ранијих година где смо били потпуно инфериорни. Треба да идемо корак по корак.

На крају Јеленић је желео да укаже на следеће:

- Имали смо и имамо огромну помоћ председника државе Александра Вучића, Владе Србије, министра спорта Вање Удовичића. Подсетићу да су нам 2018. помогли да вратимо дугове из старијег периода, да смо наредне године добили средства која су подељена свим клубовима.

Подршка је настављена и у години која је за нама:

- Пре свега савез је финансијски безбедан за реализацију свог програма. Затим припао нам је део колача од 1,1 милијарду динара за клубове у олимпијским спортовима. Клубови лакше дишу, мање је проблема, приметно је и појачање играчима из иностранства и ако се сећате то сам поставио као један од приоритета 2018. када сам постао председник. Још нисмо моћни да вратимо најбоље играче али верујем да ћемо се, ако овако наставимо, приближити и томе. Дакле, улога државе је огромна, без ње би тешко ишли напред и наша захвалност је огромна. Потрудићемо се да како резултатима, тако и јачањем организације ту подршку оправдамо.

Друга велика победа је објављена пре десетак дана када је отворен балон на Дорћолу.

- Мислим да многи нису свесни шта смо добили. Уместо од јуна до септембра имаћемо базен покривен врхунским балоном на располагању читаве године. У Београду базен није направљен преко 40 година. У овој ситуацији балони јесу неко решење.

Неко решење али не и коначно, о томе Јеленић прича:

- Наш је циљ изградња базена намењеног само ватерполу. Ту смо доста урадили и корона је у многом зауставила тај процес. Чекамо нормализацију и настављамо. Чекају нас Олимпијске игре. Надам се да ће селектор са играчима имати све потребне услове за рад како би на највећем спортском догађају наставили континуитет медаља од Сиднеја 2000 а циљ је, наравно, одбрана злата из Рија. Уз даље јачање клубова, још неки повратак наших интернационалаца могли би да кажемо да смо на правом путу и да за будућност не треба да бринемо.

До тада:

- Будимо одговорни, немој да журимо, здравље је ипак највећа медаља.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести