In memoriam: Примаријус др. Виталис Ашику 1934 – 2020.

Преминуо је Примаријус др. Виталис Ашику, познати радиолог и ватерполо радник.
Asiku
Фото: Приватна архива

Рођен је 21.09.1934. године у Београду. Професионални живот га је водио у два смера, ка две велике љубави. Једна је била медицина, а друга спорт и то посебно ватерполо.

Завршио је медицински факултет у Београду због кога је и окончао играчку каријеру. Примаријус Др. Виталис Ашику је свој пуни радни век провео у здравству, а пензију је дочекао у Клиничком центру Војводине.

Ипак, његова можда и највећа љубав је био спорт и то посебно ватерполо. Заљубио се у ватерполо у најранијој младости и то осећање га никада није напустило.

У ватерполу је прошао све. Био је првотимац великог Партизана. Радио је као тренер у Бечеју. Затим се посветио послу ватерполо судије и својим радом и резултатима је стигао до највишег ранга ватерполо такмичења у Југославији. Статус који је стекао великом пожртвованошћу и правичношћу га је промовисао у делегата, а затим и у предедника судијске организације ВСЈ.

Велики допринос је посебно дао развоју ватерпола у Војводини. Као председник Ватерполо савеза Војводине је инсистирао на развоју младих играча, такмичењима и строгим правилима која су се морала поштовати.

Неизмеран таленат и посвећеност у прикупљању и систематизацији материјала који су представљали историју ватерпола на овим просторима изнедрили су стотину билтена које је оставио поколењима. Хроника Војвођанског ватерпола коју нам је оставио у аманет, је отргла велики број ватерполо посланика, утакмица, резултата и догађаја од заборава.

Цео свој приватни живот је посветио супрузи Марији, ћерки Данијели и обожаваној унуци Мини.

Са поносом га се сећамо, а његова дела неће дозволити да га заборавимо.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести