Милош Ћук поново МВП финала Регионалне лиге: Желим и трећи овосезонски трофеј

Српски репрезентативац Милош Ћук другу годину заредом јунак је загребачке Младости с којом је одбранио титулу првака Регионалне ватерполо лиге.
Milos Cuk
Фото: Милош Ћук и Перица Букић, фото: Хрватски ватерполо савез

Новосађанин је у узбудљивом финалу против великог ривала Југа из Дубровника, иначе домаћина турнира, био главни ослонац екипе и са пет голова из исто толико покушаја и најефикаснији. Златни олимпијац Србије одбранио је и титулу најбољег играча финала. Екипа из Загреба славила је резултатом 15:11 и дошла  до другог трофеја у сезони, пошто је раније узела Куп Хрватске. Пре нешто више од два месеца ситуација је била потпуно другачија, сва спортска дешавања су прекинута због коронавируса, а Ћук је био у родном граду у обавезној кућној изолацији од 28 дана.

Позвали смо сјајног репрезентативца и честитали му на до сада освојена два овосезонска трофеја.

– Када се сада осврнем на тај период, тада нисам ни помишљао да би могло да дође до овога, да се настави сезона и да узмемо титулу. Мислио сам да је све готово и да се неће играти ниједно такмичење. Онда ми се можда и није настављало, али већ после месец дана паузе организам ми је тражио неке обавезе и срећом створила се прилика да се вратим у Загреб –  рекао је за “Дневник” Милош Ћук.


Психолошка предност

После освајања друге титуле Регионалне лиге у низу, играчи Младости прославили су успех исте ноћи, али су се одмах окренули следећем задатку, финалу плеј–офа хрватског првенства са Југом. Загрепчани су прекинули низ од три године доминације Дубровчана у Јадранској лиги, а сада ће покушати да исто учине и у домаћем првенству у ком екипа из Гружа влада последње четири године. Први сусрет се игра данас у Дубровнику. 

– Мислим да једино имамо психолошку предност, јер смо већ освојили два трофеја. Куп Хрватске смо узели победивши управо Југ, а исти је случај и у Регионалној лиги. Ова серија је, ипак, нешто сасвим друго и ново. Крећемо из почетка. Прва утакмица је код њих и по мени је она најважнија, јер доста значи када поведете у серији. Биће доста тешко, због препознатљиве атмосфере на њиховом базену, на коме уопште није лако играти – истакао је Ћук.


Нетипично дуга пауза имала је и негативне последице, па је почетак тренинга био поприлично изазован.

Фото: Милош Ћук, фото: ВСС (Марцел тер Балс)

– Прве три седмице уводног рада су биле најтеже и доста напорне. Ватерполо је специфичан, јер већ после десет дана без базена губите осећај за воду и никакви суви тренинзи то не могу да надоместе. После тог периода вратио сам се у неко, да кажем, нормално стање да могу да пратим тренинг од почетка до краја, а потом сам ушао и у већ жељени ритам.


После шест година поново у Србији

Милош Ћук је провео две године у Загребу, а следећу сезону одиграће у Србији, пошто треба да се озваничи његов долазак у клуб Нови Београд, који води Владимир Вујасиновић. Због короне, многи играчи су потписали за домаће клубове, а претпоставља се да неће бити Регионалне лиге, него домаће са 10 екипа.

– Враћам се у Србију после шест година. Из приватних разлога и свеопште ситуације са коронавирусом, одговара ми да следећу сезону одиграм ту, јер ми је и Нови Сад близу. Наша лига ће сигурно бити квалитетнија и јача. Водећа четири клуба довела су доста играча, неке и са ширег репрезентативног списка. Мислим да ће првенство бити неизвесно и неће недостајати квалитета. Надам се само да ће се све одиграти, јер се због короне ништа не зна унапред – рекао је Ћук, који је поникао у Војводини.


Милош се 1. јуна вратио у Загреб где је у капици Младости почео припреме за фајнал–фор Регионалне лиге и финале плеј–оф хрватског првенства. Очигледно је да су играчи били мотивисани и жељни утакмица, а српски репрезентативац је одрадио одличан посао у завршној фази Јадранске лиге. У полуфиналу је Младост савладала Јадран из Херцег Новог 14:12 уз Милошева три гола, да би потом још бољу партију пружио у сусрету за титулу.

– За ова два такмичења смо се припремали протеклих месец и по дана. Искрено, мало сам био заборавио на ватерполо током паузе и ужелео сам се утакмица, поготово оваквих великих, да кажем. За ово радим и тренирам и титула је може се рећи награда за све што смо прошли у претходном периоду.  

Младост данас излази поново на мегдан Југу и то опет на базену у Гружу. Пред њима су три утакмице финала плеј–офа хрватског првенства. Биће то прошлогодишња реприза, када су Дубровчани узели титулу, четврту у низу и то убедљивом победом 3:0 у серији. Младост ће, с друге стране, покушати да се домогне овог трофеја први пут после 2009. године. Ово је чини се прави тренутак за то, јер Загрепчани имају одличан тим. Уз Ћука који је МВП финала Регионалне лиге, Лука Букић проглашен је најбољим играчем и стрелцем ове сезоне, док је Иван Марцелић понео признање за најбољег голмана на Јадрану.

– Биће штета ако сада не узмемо титулу. Мислим да је добар тренутак за то, да имамо лепу шансу и била би греота да не успемо, јер овај тим има хемију, добру атмосферу и квалитетне играче. Надам се да ћемо искористити ову прилику да направимо тај искорак, време је. Лично би ми било драго да освојимо и трећи трофеј у сезони, јер ја не остајем у клубу и волео бих да се опростим од Младости са још једним пехаром. Пред нама је најтежи задатак у сезони, а и Југ се, наравно, пита у овој серији – поручио је Милош Ћук.  

К. Бугарски

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести