Митровић: Био потребан пораз да се вратимо тамо где припадамо

Ватерполо репрезентација Србије у години на измаку освојила је трофеј у Светској лиги, али није успела да одбрани наслов светског првака.
д
Фото: Tanjug

На такмичењу у Будимпешти је у полуфиналу изгубила од Хрватске, каснијег освајача титуле, али се из престонице Мађарске није вратила без медаље, освојена је бронза. Олимпијски комитет је препознао успехе ватерполиста и још једном их прогласио за најбољу мушку екипу. Део тог тима који нас већ годинама радује доносећи одличја са свих великих такмичења је и сјајни голман Бранислав Митровић.

- Не можемо баш да будемо задовољни. Некада порази нису толико битни, већ приказана игра. Конкрентно, у полуфиналу на Светском првенству против Хрватске нисмо приказали игру коју може да пружи ова екипа. То је битан разлог зашто нисам задовољан, јер сматрам да је репрезентација Србије тренутно најквалитетнија на свету и када кажем да желим да освојимо златну медаљу то није мој лични хир, већ сматрам да ствари гледам из реалног угла и заиста верујем да смо најбољи – каже за “Дневник” Бранислав Митровић.

Репрезентација је у новом циклусу надметања, у Светској лиги већ је обезбедила пласман на завршни турнир. Ви старији сте направили тај корак, а сада би млађи играчи требало да играју на завршном турниру?

- У репрезентацији постоје дугорочни планови и у оквиру тих планова постоје турнири на којма је пожељно да се учествује. Сада је био циљ да се обезбеди пласман на завршни турнир Светске лиге како би се створила прилику млађим играчима да се такмиче и усавршавају, а да се ми старији окренемо неким другим такмичењима или да се одморимо. То је све стратегија Дејана Савића који најбоље зна шта ради.

Већ годинама играте у Мађарској, у Егеру сте четврту сезону, да ли сте задовољни првим делом овогодишње сезоне?

- Направљена је одређена промена у односу на прошлу сезону када су отишли Милош Ћук и Борис Вапенски и мађарски репрезентативац Ердеи. Доведени су неки нови, веома квалитетни играчи: Страхиња Рашовић, Марко Аврамовић, Влахопулос. Ми још увек мењамо наш систем игре и још увек се тражимо. И резултати које смо постигли у првом делу сезоне не одражавају квалитет екипе, тако да не могу да будем задовољан. Ако се окренемо раду и исправљању грешака верујем да екипа може да оствари много боље резултате и да освојимо можда неки трофеј.

Написали сте књигу, што није баш чест случај када су спортисти у питању?

- Након завршетка Олимпијских игара у Рију осетио сам да сам заокружио један део живота и да би требало да се окренем и другим размишљањима. Желео сам да дотадашњи део своје каријере прикажем другима, пре свега младима који желе да се развијају и усавршавају и који желе да буду бољи сутра него што су то данас. Слично као што сам и ја размишљао и тако сам све то ставио на папир и објавио књигу. То је био за мене позитиван изазов при чему сам хтео да искористим прилику и споменем нешто што сматрам да недостаје код спортиста, а то је исхрана. Тако сам у књизи под насловом “Преокрет” говорио о изазовима са којима сам се сусретао током своје каријере, и добрим и лошим, и како сам ја о њима размишљао у тим моментима и како сам их превазилазио. Дао сам велики акценат на исхрану, пре свега на хроно исхрану и сарадњу са Хроно центром др Гифинг, који је мени изузетно помогао.

Гордана Маленовић

Новак ирежим исхране

- Када говоримо о Новаку Ђоковићу говоримо о можда најбољем српском спортисти у историји. Оно што знамо о њему то је да му је та исхрана донекле помогла и он има неки свој начин. Опет, ја сам на неки други начин дошао до одређених резултата. За сваког постоји одређени начин исхране који сам треба да пронађе.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести