Монографија бечејског ватерпола угледала светлост дана

Дуго најављивана и чекана монографија бечејског ватерпола, ових дана изашла је из штампе. ПВК Бечеј представља капитално дело из области спорта, изашло поводом вредног јубилеја – седам деценија постојања и више него успешног рада.
Архива ПВК Бечеј/Европски прваци, играчи, стручни штаб и руководство
Фото: Архива ПВК Бечеј/Европски прваци, играчи, стручни штаб и руководство

Истина, било је и падова у тако дугом временском периоду, али природно је да успеси више пријају и јасније се памте. Један од догађаја вредних памћења у клупској историји требало је да буде и обележавање 70. рођендана, али је пандемија ковида 19 прво померила, а онда и, готово, све одложила. Остаће записано да је велики јубилеј обележен једино издањем клупске монографије под насловом „Од Канала до европског владара“, чији је аутор потписник ових редова.

- Монографија је раније припремљена и чекао се погодан тренутак за промоцију, али на крају ни то, због епидемиолошке ситуације, нисмо били у могућности да организујемо. Капитално дело за наш клуб, а мислимо и бечејски спорт у целини, одштампано је у години јубилеја и пуштено у продају, а ако се у догледно време створе услови, уприличићемо и пригодни приказ књиге и разговор о њој - појаснио је председник ПВК Бечеј Зоран Попов актуелну ситуацију.

О (не)успелој мисији атрактивног обележавања јубилеја, говорила је и једна од играчких легенди  - Горан Крстоношић, који је био председник клуба у време када је оформљен Организациони одбор за обележавање јубилеја и израду монографије.

Фото: Архива ПВК Бечеј/Ватерполисти Бечеја из 1961. године крај Шлајза

- Захваљујући професору др Ђурици Стојшићу, који је био члан прве генерације бечејских ватерполиста и његовим малобројним живим саборцима, реконструисали смо „пионирске кораке“ нашег спорта, па смо зато желели да, барем накратко, „васкрснемо“ простор на Каналу између два Шлајза, где се „родио“ ватерполо у нашем граду. Планирано је било да се обележавање јубилеја одржи у другој половини августа, када је вода у Каналу најтоплија, како би се одиграла утакмица млађих селекција у аутентичном амбијенту. Поред тога, желели смо да у Градском музеју приредимо изложбу са 70 фотографија из клупске архиве, обавимо промоцију монографије и уручимо признања онима који су допринели да се клупско име с респектом изговара у свету ватерпола, али... - слеже раменима Горан Крстоношић.


Монографија у продаји

Нећемо овом приликом детаљније да откривамо садржај монографије, чије је штампање финансирала Општина Бечеј, јер то препуштамо онима који је буду имали у рукама. Рецимо само да је рецензент професор др Ђурица Стојшић, да је између корица у којима се налази 247 страна стао читав живот клуба: од првих завеслаја, све до данашњих дана и да је све илустровано с 523 фотографије. Цена књиге је 1.000 динара и она може да се купити у ПВК Бечеј (контакт телефон 063/568584), као и у просторијама Канцеларије за младе и Туристичке агенције Општине Бечеј, лоцираним на централном градском тргу.


Најзад је отклоњена дилема о томе када је клуб био основан. Дуги низ година је 1947. словила за „нулту“ и, сходно томе, обележавани су јубилеји... Протагонисти те идеје заборавили су да је у то време било политичких турбуленција и да никоме није било до оснивања клуба. Када се мало примирила ситуације везана за дешавања с Информбироом и када се друштвени живот колико-толико вратио у нормалу, 1950. године стигла је препопрука из Покрајинског савеза за фискултуру да се искористе природни ресурси и у оквиру СД „Јован Црвени“ оформи пливачка секција. Друштвени задак добио је заљубљеник у пливање Имре Биро и тако је све почело.

- Како је по прописима Пливачког савеза Југославије у то време свако званично такмичење између првог и другог дела морало да има ватерполо утакмицу, била је то обавеза да се оформи и ватерполо секција, а чланови смо били управо ми, млади пливачи, којима је, поред испливавања дугих пливачких деоница неколико пута преко Тисе, представљало задовољство да се још мало задржимо у води забављајући се с лоптом присећа се и враћа филм професор др Ђурица Стојшић (85).

И тако, кренуло се у муљевитом Каналу током летњих месеци, а после 33 године стигло се до елите, која је у то време словила за најаче национално клупско такмичење у ватерполу. А онда, пола века од оснивања клуба, он се испео и на европски трон! Тиме су сви снови претходних, а врло вероватно и будућих, генерација испуњени.

Властимир Јанков

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести