СП Будимпешта: Још један дуел епских размера

За место у финалу Светског првенства бориће се ватерполисти Србије, актуелни олимписки, светски, европски шампиони и освајачи Светске лиге, и Хрватске, актуелни олимпијски и светски вицешампиони. Објективно је рећи да је то финале пре финала, мада се у другом полуфиналу састају домаћини Мађари и Грци.
Filip Filipovic
Фото: FoNet

Обзиром на то колико су се пута састајали на минулим великим такмичењима, те да се ради о готово истој школи ватерпола, сусрет Србије и Хрватске најављује још једну битку епских размера. У неколико прошлих сусрета, “делфини” су излазили на крај с “баракудама”, а последи пораз од великог ривала наши момци су претрпели још пре седам година.

Треба рећи да су ватерполисти Србије потајно прижељкивали Хрвате за противника у полуфиналу, јер размишљају само о чистој спортској борби, а не желе да се баве спољним утицајима, којих би сигурно било да је на мегдану нашима Италија уместо Хрватске. Ипак, у нашем табору се не оптерећују именом ривала и само гледају у свој базен.

- Урадили смо што смо прижељкивали, ушли смо у борбу за медаљу. Хрвати су доста показали до сада. Што се тиче саме игре, одлично их познајемо, као и они нас. У последње време имамо позитиван скор с њима и очекујем да ће тако остати и после овог полуфинала. Мислим да је овај наш тим самоуверен. Верујем да ћемо добити утакмицу ако одиграмо као и до сада, како умемо и како знамо. И они су искусна и квалитетна екипа, заслужено су ту где јесу и исто тако не могу да кажем да би била сензација ако они одиграју добро и ако нас победе. Гледамо напред, сигурно да верујемо у себе и очекујемо победу - рекао је Милан Алексић.

Упитан како види друго полуфинале (Мађарска – Грчка), Алексић не крије да би у суботу волео да игра за злато против домаћина.

- Шта знам, искрено... Волео бих да финале буде Србија - Мађарска. Можда су то и две екипе које су тренутно најквалитетније и које су највише показале на овом турниру поред Хрватске, наравно. Видећемо, никад се не зна. У полуфиналу увек свашта може да се деси и ситнице могу да реше меч.

На питање о најављеној температури (15 степени у време утакмице) и најакснијем термину меча нашег тима до сада, Алексић одговара да су то споредне ствари.

- Како нама, тако и њима, то нису услови у којима нисмо играли. Не бих се превише обазирао на то. Ако верујете у оно што радите и имате одличан приступ као и ми до сада, мислим да те ствари не могу да нас поремете и да буду пресудне. Можда ће нам требати неколико минута да се привикнемо на све то, али не верујем да је то нешто јако битно што може да нас избаци из колосека, из наше игре и тактике за  утакмицу – категоричан је Алексић.

Капитен Србије Филип Филиповић сматра да су Хрвати уз Србију показали досад највише на турниру и није се сложио са оценама да ће данашњи меч бити финале пре финала.

- Екипа Хрватске је уз нас показала, да кажем, најбољи ватерполо до сада. Финале пре финала није. Полуфинале је само. У принципу знамо се веома добро, знамо одакле прети највећа опасност и не верујем да ће бити превеликих изненађења. Ко буде више показао у води, сматрам да ће имати веће шансе да прође.

На питање да ли су Хрвати на вишем нивоу него на Олимпијским играма у Рију, Филиповић одговара одрично.

- Мислим да нису. Нисмо ни ми можда на нивоу Олимпијских игара, али нису ни они. Били су стабилнији и ефектнији у Рију, али то не мора ништа да значи. Као што сам рекао и на почетку турнира, доста тога зависи од нас, потрудићемо се да тако буде и вечерас.

У првом полуфиналу, од 20.30 часова, играће Мађарска и Грчка, а домаћин је против Руса заиста показао да је вишеструко бољи. Да ли Мађари могу у истом ритму до краја?

- Мађари играју понесени домаћом атмосфером, играју добро, то изгледа лепршаво док иде. Може да се деси и да не иде, па онда мало креће да испада лопта, што је све нормално. Наравно, имају велики притисак домаће публике, уложили су толико новца у ово Светско првенство. Можда је незахвално да не уђу у то финале које дуго чекају. Не кажем, стварно су најквалитетнија екипа поред ове три, заслужено су у полуфиналу, али постоји могућност да ако не крене против Грка можда не буде онако лепршаво као до сада - додао је Филиповић.

М. Ристић

Туцак: Силно поштујем Србију

Упитан за репрезентацију Србије, селектор Хрватске  Ивица Туцак слегао је раменима.

- Шта да кажем... Силно поштујем ту репрезентацију. Фантастична су екипа и резултати то потврђују. Изгубили смо од њих у Казању и Рију.

Српски ватерполисти сложили су се са оценом да би против Хрвата играли  чистији ватерполо него што би то било у мечу против Италијана. Туцак је на то рекао :

- Ето, испунили смо им жељу (осмех)... Слушајте, нема дилеме да су Србија и Хрватска две репрезентације које су, уз дужно поштовање свих, ипак за нијансу боље од осталих. То резултати показују, поготово резултати Србије то и доказују. Силно их поштујем, ући ћемо у „рат”, а ту мислим на спортску битку и нека победи бољи. Надам се да ћемо овај пут бити ми и то је то - додао је Туцак.

Прлаиновић: Сукно најбољи

Искусни Андрија Прлаиновић истиче Сандра Сукна као највећу претњу ншем тиму, као и комплетну прву постава Хрватске.

- Петорица играча носе игру Хрватске, а поред Сукна,који је апсоултно најквалитенији играч и прави највећу разлику у односу на све у њиховом тиму, ту су двојица леворуких играча Ћави Гарсија и Јоковић, веома су искусни, затим центар Лончар, један од најбољих на свету, и наравно голман Југа Бијач. Бековска линија им је  чврста. Доста дуго су заједно, знају се добро и то је додатни квалитет. Годинама су у врху и сигурно су једна од најбољих светских екипа.

Шта Србија спрема за полуфинале?

- Много пута смо били у оваквим ситуацијама. Јако је битно припремити се добро за утакмицу, тактички прићи мирно и сталожено, без прететраног набоја. Довољно искуства имамо да се изборимо с тим. Не треба овој генерацији додатна мотивација, играмо сваку утакмицу да победимо. У завршници турнира питање мотивације за нас је сувишно, тај термин се подразумева да постоји. За нас је велики изазов, играмо добро и то ме радује и надам се да ћемо тако и наставити – истакао је Прлаиновић.

Ћук: Подједнак квалитет

Милош Ћук веома цени хрватску репрезентацију.

- Није финале пре финала, овде је и Мађарска фаворит за највиши пласман од самог почетка турнира. Биће то дуел две најбоље одбране на турниру, биће тешко, тврдо, с пуно дуела. Одличне бекове имају. Тешко ћемо их пробити, али смо у ранијим мечевима у томе успевали, што нас ставља у улогу фаворита. Квалитет је изједначен. Ми као увек идемо да уђемо у финале. Задовољан сам што играмо с Хрватима јер обе екипе играу чист ватерполо. Биће фер сусрет две одличне екипе, као што је увек било. Увек све у оквирима спортског понашања – рекао је Ћук.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести