Ватерполисти Србије победили Грчку и освојили бронзу на СП

БУДИМПЕШТА: Ватерполисти Србије освојили су бронзану медаљу на Светском првенству у Будимпешти. У мечу за треће место изабраници Дејана Савића савладали су Грчку са 11:8 и тако наставили континуитет освајања одличја на великим такмичењима.
Vaterpolisti Srbije Foto: AP foto, Balazs Czagany/MTI via AP
Фото: AP foto - Balazs Czagany/MTI via AP

После девет злазних одличја делфини су сада морали да се задовоље бронзом.

Србија је у Будимпешти већ играла са Грчком у групи и убедљиво славила (11:6). Ни у овој утакмици није било дилеме ко је бољи, јер су наши момци после два минута већ водили са 3:0. Грци су на момемат узвратиоли са два гола Фунтулиса. Онда су центри Пијетловић и Убовић вратили на „плус три“ и до краја утакмице разлика никад није била мања од два поготка (8:6,9:7).

Важан гол који је угасио све наде Грка постигао је крајем трећег дела Сава Ранђеловић за 10:7. У првом нападу последње четвртине Прлаиновић је био прецизан и ту је причи и дефинитивно био крај. Смањио је Влахопулос за коначан резултат.

За разлику од полуфинала сада су наши момци поново били на висини задатка у одбрани, на голу је био сигуран Гојко Пијетловић, а и напад је био расположен.

„Не бих коментарисао утакмицу, све сте видели, Драго ми је да смо после пораза од Хрвата показали менталну снагу да се вратимо и поносан сам на ове момке, Честитам им и срећан сам што сам део ове екипе. Бронза није мала ствар. Настављамо даље, ваерујемо у себе“, рекао је Милан Алексић.

Душко Пијетловић је истакао да је Србија показала да је квалитетнија.„Било је да се психички вратимо у игру. Вратили смо се после тешког пораза, тешког јер годинама нисмо губили овакве мечеве као што је био онај са Хрватском. Лагана победа. Од старта смо показали и квалитет и ђељу. Држали смо предност од два три гола мада су они лако добијали фаулове за разлику од нас. Ту је горак уикус јер неко са стране може да организује меч како њему одговара.

Ватерполисти Хрватске нови прваци света

Ватерполо репрезентација Хрватске освојила је титулу првака света, пошто је вечерас у финалу савладала Мађарску 8:6 (4:0, 0:2, 2:2, 2:2).Најефикаснији у победи Хрватске, вредне друге титуле првака света, после Мелбурна 2007, био је капитен Сандро Сукно са три гола.

Андрија Прлаиновић се надовезао:„Одлично смо отворили утакмицу, имали прави приступ и огромну жељу да дођемо до бронзе. Успели смо. Ово је добар крај турнира. Мислим да смо најјачи али нисмо показали. То ћемо да анализирамо.“

Гојко Пијетловић је честитао саиграчима и стручном штабу на победи. „Нисмо прекинули низ медаља од 2014. Није оно на шта смо навикли али ово је успех јер смо рекли да је свака медаља битна. Доста смо сигурно деловали, давали голове из игре. Грци су тврди, стрпљиви па смо се борили њиховим оружјем. Мислим да је лепо када турнир завршите победом.“

Сава Ранђеловић је рекао да није навикао на бронзане медаље, али да је ипак презадовољан.„Остаје жал за оном утамицом са Хрватском, али је сада све ок када се заврши медаљом. Није било дилеме, ни нервозе. Грци су покушавали али смо држали све време контролу игре и резултата.“

Стручном штабу и играчима је на освајању медаље честитао председник Савеза Милорад Кривокапић са сарадницима.

Србија - Грчка 11:8 (5:3, 2:1, 3:3, 1:1)

БУДИМПЕШТА: Базен Алфред Хајош, гледалаца: 3.500, судије: Наумов (Русија) и Мерсије (Француска). Играч више: Србија 12 (6), Грчка 11 (3). Петерци: Грчка 1 (1).

СРБИЈА: Г. Пијетловић, Мандић 1, В. Рашовић 1, Ранђеловић 2, Ћук 1, Д. Пијетловић 2, Убовић 1, Алексић 1, Јакшић, Филиповић 1, Прлаиновић 1, С. Митровић , Б. Митровић.

ГРЧКА: Флегас, Генидунас 1, Делакас 1, Дервишис, Фунтулис 3, Капотис, Понтикас, Аргиропулос, Мурикис, Коломвос, Гунас, Влахопулос 2, Зердевас.

Сасатав

1. Гојко Пијетловић (Орадеа) 226

2. Душан Мандић (Про Реко) 137 утакмица 179 голова

3. Виктор Рашовић (без клуба) 59 – 38

4. Сава Ранђеловић (ОСЦ) 111 – 34

5.  Милош Ћук (Солнок) 152 – 130

6.  Душко Пијетловић (Про Реко) 289 – 405

7.  Немања Убовић (ОСЦ) 65 – 55

8.  Милан Алексић (Солнок) 227 – 166

9.  Никола Јакшић (Ференцварош) 70 – 50

10. Филип Филиповић (Про Реко) 323 – 553

11. Андрија Прлаиновић (Солнок) 294 – 477

12. Стефан Митровић (Ференцварош) 224 – 250

13. Бранислав Митровић (Егер) 141

Стручни штаб: Дејан Савић (селектор), Урош Стевановић, Жарко Петровић, Стефан Ћирић (тренери), Владимир Павловић (стручни рад, пливачка припрема), Александар Јаник (стручни рад физичка припрема), др Никола Репац (доктор), Владимир Радовић и Марко Јовић (физиотерапеути), Југослав Васовић (тим менаџер), Дејан Стевовић (медији).

Удовичић честитао ватерполистима

БЕОГРАД: Министар омладине и спорта Вања Удовичић упутио је честитику ватерполистима који су освојили бронзану медаљу на Светском првенству у Будимпешти. 

"Невероватан низ, до сада непознат светској спортској историји, освајања медаља наших ватерполиста не престаје! Честитам освајање светске бронзане медаље шампиони, десете у континуитету без прекида са олимпијских, светских и европских такмичења!", наводи се у честитки министра Удовичића, саопштило је Министарство.

Брнабић честитала ватерполистима

БЕОГРАД: Председница Владе Србије Ана Брнабић упутила је честитку ватерполо репрезентацији Србије поводом освајања бронзане медаље на Светском првенству у ватерполу у Мађарској.

"Упућујем вам најискреније честитке поводом освајања бронзане медаље на Светском првенству. Задовољство је било гледати вашу маестралну игру током овог такмичења у Мађарској, као и много пута до сада. Ваша снага, упорност и посвећеност потврда су да се заједничким радом и снажним тимским духом постижу најбољи резултати", навела је она.

Гојковић честитала ватерполистима

БЕОГРАД: Председница Нардне скупштине Србије Маја Гојковић честитала је ватерполистима на освајању бронзане медаље на Светском првенству у Будимпешти.

"Честитам вам на освајању бронзане медаље. И на овом такмичењу сте посвећеном и тимском игром на најбољи начин представљали Србију у духу трофејне традиције нашег ватерпола“, наводи се у саопштењу из њеног кабинета.

Вучић честитао ватерполистима 

БЕОГРАД: Председник Републике Србије Александар Вучић честитао је српским ватерполистима освајање бронзане медаље на Светском првенству, које је одржано у Мађарској. 

У честитки се каже: "У име грађана Републике Србије и у своје име, честитам вам победу коју сте остварили у борби за треће место на овогодишњем Светском првенству у ватерполу. Свака медаља освојена за Србију чини нас поноснима. 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести