Србија у четвртфиналу са Аустралијом (уторак 16.10)

Ватереполости Србије сутра ће у четвртфиналу Светског првенства, које се игра у Будимпшети од 16.10 часова играти са репрезентацијом Аустралије.
vaterpolisti srbije1
Фото: fina-budapest2017.com

Ривал никада у 18 мечева није славио, само је једном ремизирао 2009, али је увек био неyгодан. Аустралијанци су физички сјајно припремљени, са стилом играња који не подсећа на европски. Прошле године на Олимпијским играма у Рију Србија је баш против Аустралије у четвртом колу у групи спасавала живу главу. Та последња три минута и данас се памте.

„Није то исти тим. Али сетите се било је и у Лондону тешко, а тек Рио... Играли смо током јуна три сусрета са Аустралијанцима, али су сада сигурно квалитетнији. Они расту, само лети играју и верујем да су сада најачи - рекао је наш центар Душко Пијетловић пред четвртфинални дуел.

Он очекује напоран сусрет са Аустралијом.

„Физички сигурно јако тежак ривал. Они су увек најприпремљенији на првенству. Међутим, очекујем победу. Хтели смо, или Аутсралију или Канаду, како би на лакши начин стигли до полуфинала. Верујем да је хладна глава битна. Није до сада било лако, али је ранијих година било теже. Растерећени смо, нема проблема у игри и све нам прија - додао је Пијетловић.

Пошто су наши ватерполисти као први у групи директно прошли у четвртфинале имали су три дана одмора. Душко Пијетловић је рекао да им је било мало досадно.

„Лепо је одморити се, срећом се окупљамо у једној соби. Одлазили смо до града да попијемо пиће, ту су и тренинзи, те гледање утакмице. Прошли су дани одмора и сада нас чекају одлучујући мечеви.“

Фото: Duško Pijetlović, foto: fina-budapest2017.com

Наш центар је рекао и да су га изненадили Руси.

„То ме радује јер имају велики потенцијал моћне екипе. Али, против Мађара, посебно овде, немају шта да траже. Шпанија ће тек да расте. Хрвати су квалитетнији, имају бољу игру, а зна се какав лоби и какво суђење имају Итаијани. Мислим да су Грци у бољој позицији од Црногораца који имају велику промену генерација.“

Сава Ранђеловић ће водити велику борбу са изванредним центром Кајесом. Знају се добро. Наш бек каже:

„Јангер и он су им најбољи играчи и наравно да на њих треба обратити највећу пажњу. Желели смо ова три дана, сада смо на прагу полуфинала. Тек почињу најважнији мечеви. Спремни смо. Аустралију смо видели неколико пута током јуна код нас, затим на Светској лиги у Рузи. Играју све боље, али мислим да је ово меч где наш квалитет одлучује. Мислим да смо у тој првој елиминационој утакмици на шампионату добили најслабијег противника, али то свакако неће и не сме да промени наш приступ.

Ранђеловић је задовољан досадашњим током првенства:

„Одиграло смо заиста савршено. Све је функционисало беспрекорно у одбрани и у нападу. Остварили смо циљ освајањем првог места, добили неколико слободних дана и директно се пласирали у четвртфинале.

О противнику у четвртфиналу Ранђеловић је казао:

„Као екипа су веома физички јаки, али променили су доста играча од Олимпијских игара. Играли смо са њима три утакмице на почетку припрема у Нишу, Крагујевцу и Крушевцу. Чињеница је да смо их побеђивали релативно лако, али четвртфинална утакмица на Светском првенству је нешто сасвим друго. Сигурно је да ће дати све од себе да нас што више намуче и покушају да извуку повољан резултат. Али, ако будемо пружили партију као што смо то радили у групи не би требало да имамо проблема.

Он је истакао да је екипа слободне дане провела тренирајући.

„Први дан смо се мало опустили од утакмце са Грцима, док смо другог дана тренирали појачаним интезитетом и то два пута. Последњег дана фокусирани смо на тактику, тако да уигравамо одређене варијанте.“

Цимер?

„Мој цимер је Виктор Рашовић. И супер нам је заједно. Цимери смо већ неких десетак година, од кадетске репрезентације. Сећам се да смо као клинци стално причали да ли ћемо једног дана доживети да и у А репрезентацији будемо цимери и то нам се остварили овде у Будимпешти.

Фото: Branislav Mitrović, foto: fina-budapest2017.com

За разлику од Душка и Саве наш голман Бане Митровић је опрезан.

„Четвртфинале је најважнија утакмица. И планирали смо тај сусрет. Слабији су, али то ме мало плаши јер смо их ове године лако добијали. Морамо да будемо опрезни јер немамо права на кикс. Видели смо у Рузи да можемо да уђемо у неке минусе. Најважнији је приступ и како отворимо утакмицу. Ако будемо ту ушли како треба не би требало да буде проблема. Јангер игра у Солноку, светска је класа. Цебтар Кајес је други играч око којег се све врти - каже наш голман.

Он је додао да је екипа имала притисак на почетку првенства.

„Имали смо га на почетку, против Грчке и Шпаније због првог места у групи. Сада не, свесни смо квалитета. Можда је проблем када играмо са слабијим екипама, да будемо обазриви да не би дошло до кикса. Не треба да се на то осврћемо, већ да се окренемо себи и почетку утакмице. Три дана нисмо били у такмичарском ритму. Одмор јесте добро дошао, али.... Они ће што се тога тиче бити у предности али, понављам све зависи од нас - рекао је Митровић.

Г. М.

Четвртфинале

Црна Гора - Грчка (14.50)

Србија - Аустралија (16.10)

Мађарска - Русија (20.30)

Хрватска - Италија (22)

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести