Загледан у титулу интермајстора

Нови Сад је добио новог првака Града, ФИДЕ мајстора Срђана Рогача (38), скромног и тихог човека који је до титуле стигао не изгубивши ниједну партију, са шест победа и три ремија.

Тим поводом сачинили смо интервју са овим сјајним шахистом.

 Честитке на великом успеху, какви су ваши утисци са турнира?

- Хвала на честиткама. Изузетно сам задовољан постигнутим резултатом, мада искрено не у потпуности и својом игром. 

Колико је турнир био јак у односу на претходне?

- Мој је утисак да је био нешто слабији него прошли, али зато веома занимљив и борбен. Турнир су у позитивном смислу обележила тројица играча. Вицешампион Карло Бала је изузетно талентовани шахиста који ретко наступа, али овде је одиграо одлично и остварио сјајан резултат. Дејан Оморјан је направио један велики корак напред. Овај веома талентовани тринаестогодишњак наговештава да би у скоријој будућности Нови Сад могао да добије новог велемајстора. Александар Трајковић је, такође, играо одлично и био неугодан ривал свим противницима.

 Да ли сте очекивали прво место?

- Иако можда звучи нескромно, пред почетак турнира процењивао сам да ћемо интермајстор Дејан Лескур и ја бити главни фаворити. Знао сам да ће свака партија бити тешка и да ниједну партију нећу лако добити, као што се и показало.

Да ли сте се посебно припремали за овај турнир?

- Овај турнир је био један у низу који сам играо ове године, тако да ми је и то често играње била, на неки начин, припрема за овај у Новом Саду. Посебно ми је добро дошао наступ на првој табли у Другој лиги Србије група Војводина, где сам имао прилику да играм са велемајсторима и интермајсторима.

Коју партију бисте издвојили као пресудну за коначан пласман?

- Пресудна је била победа над вицешампионом Карлом Балом у петом колу. У тренутку када смо играли, он је имао пола поена више. Том победом сам преузео вођство и нисам га испустио до краја.

Ово је ваша друга титула првака града?

- Први пут сам био шампион пре петнаест година. На том првенству сам поделио прво место са велемајстором Мишом Папом.

Када сте почели да се бавите шахом и ко вас је тренирао?

- Почео сам да се бавим релативно касно, у шах-клуб сам први пут дошао са 14 година. Моји тренери у пионирској и омладинској конкуренцији су били ФИДЕ мајстор Красоје Нотарош и дипл. шаховски тренер и ФИДЕ мајстор Данко Бокан.

 Како је текао ваш шаховски напредак?

- У омладинској конкуренцији нисам се превише истицао. Већи искорак сам направио пре петнаест година кад сам први пут постао првак града и освојио титулу ФИДЕ мајстора. Додатни напредак сам остварио у последње две до три године, што се огледа и у значајном порасту рејтинга.

Које резултате бисте издвојили као најзначајније?

- Сигурно је да су ове две титуле првака града најважније у мојој каријери. Поред њих, био сам и вицешампион на Првенству Војводине пре десетак година.

Ви сте дугогодишњи играч и капитен ШК Југовић из Каћа. На који резултат сте посебно поносни?

- Посебно место заузима освајање Купа Србије 2013. године у Бањи Ковиљачи. Био је то велики подвиг. Те године су момци играли сјајно, борили су се до последњег кола за титулу са НШК-ом. Што се женске екипе тиче, посебна жал остаје за 2014. годином, када је девојкама измакла титула за пола поена.

Колико се данас активно бавите шахом?

- Онолико колико ми дозвољава слободно време.Последњих месеци имам доста обавеза па ми је шах у другом плану.

Који циљ себи постављате у блиској будућности?

- Циљ и велика животна жеља што се тиче шаха је да постанем интермајстор. Са рејтингом сам близу, са освојеним поенима са овог турнира имаћу 2388 – само дванаест поена до 2400, али ћу морати да се спремим и одиграм што више турнира на којима могу освојити норме за интермајстора.

Који је ваш савет младим шахистима за постизање успеха?

- Ако хоће да напредују, треба што више да играју и да раде на шаху. Једино комбинација та два даје успех - закључио је Рогач.

Ива Узелац
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести