Злато елемирском Нафтагасу и Новосадском шаховском клубу

Још једна веома узбудљива шаховска недеља у Новом Саду је за нама! Завршена су надметања у Другој лиги Србије - група Војводина за мушкарце и жене и добили смо нове шампионе за ову годину,

који ће нас наредне године наступати у Првој лиги Србије. Након девет веома узбудљивих кола, сасвим заслужено победнички пехар у мушкој конкуренцији подигли су представници ШК Нафтагас из Елемира у следећем саставу: ВМ Казаков Михаил (Украјина), Милоје Ратковић, ИМ Дејан Лескур, ФМ Синиша Попов, ФМ Драган Лалић, ФМ Данило Беседеш, ИМ Предраг Бодирога и Иван Адамов.

Елемирци су победили све своје противнике и само са екипом Сомборског шаховског клуба одиграли нерешено. Занимљиво је да је дерби овог такмичења одигран већ у првом колу, где је Нафтагас победио главне конкуренте, одличну екипу Омладинца из Нових Бановаца, што је, како се показало, било пресудно за коначан поредак.

Бановчани су наставили да нижу сјајне успехе ове године, па је након освајања Купа Војводине 2015. године уследило и сребро на Другој лиги, а истовремено и бронза на женској лиги. Заслуге за овако успешну сезону припадају пре свега играчима Омладинца, али такође и руководству клуба, директору Гојку Марчетићу и председнику Милану Предојевићу.

Бронзана медаља је ове године припала екипи Бачке из Пачира коју је предводио искусни ИМ Новак Пезељ, један од водећих сомборских шахиста. Сомборски шаховски клуб је, пак, морао да се задовољи четвртим местом, али без иједног изгубљеног меча.
На Женској лиги Војводине било је много више неизвесности. До самог краја чак 4 екипе су биле у шанси за освајање првог места. На крају, после пет одиграних кола, сасвим заслужено тријумфовала је екипа Новосадског шаховског клуба за који су наступиле: Данијела Грујић, Светлана Стојадинов, Мира Мијић и Јелена Миливојевић.

Освајањем злата правда је задовољена јер је екипа НШК-а прошле године несрећно испала из Прве лиге Србије, када им се уочи почетка такмичења разболела водећа играчица. Иначе, НШК ће идуће године прославити 95 година постојања клуба, те је овај трофеј дошао у право време као потврда неоспорног квалитета и дуге традиције клуба. Надамо се да ће нас наше суграђанке догодине успешно представљати у прволигашком друштву, заједно са још два клуба из новосадске општине, ШК Југовић из Каћа и НДШК Шахматни кружок из Новог Сада.

Једина екипа која је са победницима одиграла нерешено и уједно освојила сребрну медаљу је ШК Сента, за коју су играле Кристина Кечкемети, и мајка и ћерка Марија и Мила Шокловачки. Марија Шокловачки је уједно и тренер и капитен ове веома симпатичне екипе, која је последњих година увек у самом врху војвођанског шаха. Треба истаћи вредну победу Кристине Кечкемети против водеће табле НШК-а Данијеле Грујић, што је прилично закомпликовало табелу и учинило турнир још занимљивијим.

Да све буде неизвесно до окончања последње партије побринула се и екипа Омладинца из Нових Бановаца, у саставу Јасмина Миливојевић, Станислава Недељковић и Ива Узелац, која је победом у последњем мечу против Нафтагаса из Елемира претекла остале конкуренте и заслужено освојила бронзану медаљу. Успех је утолико већи уколико се зна да екипа у овом саставу игра тек другу сезону заредом, те се надамо да наредне године, уз мало више спортске среће, може и до најсјајнијег одличја.

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести