Борељ: Путинове претње нуклеарним оружјем су озбиљне

БРИСЕЛ: Европска унија не сме да игнорише претње руског председника Владимира Путина, да би могао да употреби нуклеарно оружје у рату у Украјини, за који мора да се нађе одрживо дипломатско решење, поручио је високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ.
Žosep Borelj Foto: Tanjug/video
Фото: Жосеп Борељ Фото: Танјуг/видео

Он је изјавио за BBC да се Путинова тврдња да "не блефира" мора схватити озбиљно.

Борељова изјава долази у тренутку када Русија почиње делимичну мобилизацију за рат у Украјини, у време украјинске контраофанзиве и референдума о припајању Русији у четири области у Украјини.

„Свакако је ово опасан тренутак јер је руска војска сатерана у ћошак, а Путинова реакција, претња нуклеарним оружјем, веома је лоша“, рекао је Борељ.

Високи представник ЕУ је поручио и да се мора постићи одрживо „дипломатско решење“, које ће „очувати суверенитет и територијални интегритет Украјине“.

"У супротном, можемо да завршимо рат, али нећемо имати мир и имаћемо још један рат“, рекао је Борељ.

Он је још навео и да су сви који су посетили Москву, да би у Кремљу разговарали са Путином око решења сукоба у Украјини, враћали са истим одговором који указује да Русија не одустаје од својих циљева.

„Ја (Путин) имам војне циљеве и док не постигнем те војне циљеве, наставићу борбу. Ово је свакако забрињавајући правац, али морамо да наставимо да подржавамо Украјину“, рекао је Борељ.

Он је такође саопштио да "не треба бринути да су залихе оружја ЕУ на измаку" и да Брисел мора да настави са војном подршком Кијеву, као и да примењује економске санкције против Москве и њених савезника, и да спроводи дипломатске активности, преноси BBC.

EUR/RSD 117.3253
Најновије вести