РТРС: Води Коалиција за Мостар, испред ХДЗ-а

МОСТАР: На основу до сад пребројаних гласова на изборима у Мостару, води Коалиција за Мостар, коју предводи СДА, са 7.057 гласова.
mostar, tanjug
Фото: Tanjug/Z.Žestić, arhiva

Следи ХДЗ са 5.720 гласова, БХ блок (СДП, Наша странка) 1.889, Хрватска републиканска странка 1.051, "Остајте овдје - Заједно за наш Мостар" 857 гласова, преноси РТРС.

У Мостару тренутно живи око 4.000 хиљаде Срба. Очекују да ће, након данашњих избора, коначно имати своје истинске представнике у граду Мостару, односно сигуран један мандат, наводи РТРС.

У Изборном штабу листе "Остајте овдје - заједно за наш Мостар" сигурни су да ће њен носилац Велибор Миливојевић представљати Србе у Градском већу Мостара.

ЦИК БиХ: Укупна излазност  55 одсто

Одзив бирача на редовним бирачким местима на данашњим локалним изборима у Мостару износи 55 одсто, саопштили су из Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ, наводећи да ће прве прелиминарне резултате саопштити у поноћ.

Гласало је 52.865 бирача на изборним местима која су затворена у 19 сати.

Ситних проблема је било, али они нису утицали, нити могу утицати на изборне резултате, казао је председник Градске изборне комисије (ГИК) Хилмо Ђиделија.

Прве прелиминарне резултате избора за Градско веће Града Мостара, ЦИК ће објавити у поноћ на конференцији за медија, након чега ће бити доступни јавности и на vеб страници Централне изборне комисије БиХ, пренео је Кликс.ба.

Мостар је бирао своју локалну власт први пут после 2008. године и то 35 већника у Градско веће Мостара, међу 370 кандидата.

На гласачким листићима налазио се 31 политички субјект, од чега 22 политичке странке, четири коалиције, једна листа независних кандидата и четири независна кандидата.

Шпаго (СДА): Коалиција за Мостар 42%, ХДЗ 31%, Бх.блок 11%

Шериф Шпаго, председник Главног одбора Странке демократске акције (СДА) која је на локалним изборима у Мостару наступила у оквиру "Коалиције за Мостар 2020." казао је да је на основу 28 одсто пребројаних гласова та коалиција освојила 42 одсто гласова, ХДЗ 31 одсто, Бх. блок 11, ХРС шест, а листа Остајте овде (Српска листа) четири процента гласова.


Српска листа верује да ће имати једног већника

Представници српске листе "Остајте овдје - заједно за наш Мостар", коју чине Савез независних социјалдемократа (СНСД) и Српска демократска странка (СДС), задовољни су првим подацима с биралишта који ће им, како верују, донети бар једног већника у Мостару.

Како је после затварања биралишта и првих пребројавања гласова казао др. Велибор Миливојевић, који је на челу српске коалиције, задовољан је првим незваничним подацима с терена.

Још нема званичних информација, али према подацима који пристижу с терена ми смо задовољни. Управо све оно што смо радили у току предизборне кампање се исплатило. Људи су препознали нашу истинску жељу и идеју и то су подржали својим изласком на гласање. Већ изласком нашег гласачког тела ми смо дубоко веровали да ће већ од сутра српска заједница и сви остали грађани који истински верују у равноправност, имати правог представника у Градском вијецу, казао је Миливојевић, преноси портал Кликс.


На конференцији за новинаре "Коалиције за Мостар 2020." Шпаго је рекао да се прати бројање по бирачким местима и унос података, као и да су се у тој коалицији надалии да ће бирачки одбори то брже радити, пренео је портал Klix.ba.

Можда би ми имали највише разлога за славље, ми смо реалисти. На узорку од 15 одсто ми водимо убедљиво и наш Златко Гузин ће бити градоначелник Мостара, казао је нешто раније Салем Марић из СДА.

Излазност од 55 посто је добра у оваквим временима, додао је он.

Рано је још говорити о бројевима већника, наша коалиција је прва, ХДЗ је други, Бх. блок је трећи, ХРС је четврти. Реално је да пробосанске странке имају 18 већника, навео је он, додајући да верује да ће два пробосанска блока имати већину у будућем Градском вијећу.

Градско веће Града Мостара чини 35 већника, од тога се 22 бирају са шест градских подручја, а 13 са централне градске листе.

Градско подручје Југозапад даје седам већника, Стари Град пет, Запад четири, а Југ, Југоисток и Север по два.

EUR/RSD 117.5811
Најновије вести