Дан Европе ове године у знаку будућности, али и пандемије

БРИСЕЛ: Европска унија и овог 9. маја обележиће Дан Европе, којим се слави мир и јединство на европском континету.
eu
Фото: Tanjug / arhiva

Као и прошле године, мере за сузбијање пандемије измениле су традиционалнан начин обележавања Дана Европе у седишту ЕУ у Бриселу.

Некадашња "Отворена врата" ЕУ институција, када су грађани могли да обиђу сва места политичког одлучивања, која најчешће виђају само на вестима, ове године замениле су виртуалне туре Европском комисијом, Парламентом и Европским саветом.

За грађане су, током тзв "Европске недеље" чија је кулминација 9. маја, преко интернета организоване радионице, разговори са представницима ЕУ интерактивни квизови и друге активности у циљу њиховог ближег упознавања са политикама и системом одлучивања унутар ЕУ, али и у циљу бољег упознавања различитих држава и региона који чине Унију.

Специфичност овогодишњег обежаваја Дана Европе јесте и организација првог догађаја у оквиру Конференције о бућности Европе.

Инаугурална конфренција, која би требао да означи почетак широке дебате о сагледавању средњорочне и дугорочне будућност ЕУ и реформи које треба предузети у њеним политикама и институције, одржаће се 9. маја у Европском парлементу у Стразбуру, уз присуство водећих званичника ЕУ.

Намера је да Конференција током наредне две године у дебату којим правцем ће се развијати и кретати ЕУ, укључи како грађане ЕУ, посебно младе, тако и представнике ЕУ институције.

Постоје позиви да се и земље кандидати за чланство у ЕУ укључе у дебате о визијама будућности заједничке куће.

Европска унија је 1985. године почела да слави Дан Европе у знак сећања на Шуманову декларацију из 1950. године, која је предложила удруживање француске и западнонемачке индустрије угља и челика што је довело до стварања Европске заједнице за угаљ и челик, прве Европске заједнице, основане 18. априла 1951. године.

Прослава 9. маја као „Дана Европе" широм ЕУ се обележеава од 2008. гдоине, а од 2019. године 9. мај је постао и званични државни празник у Луксембургу.

EUR/RSD 117.5668
Најновије вести