ЕК: Обнављање динамике и интереса за односе са З.Балканом

БРИСЕЛ: Циљ предстојеће посете председника Европске комисије Жан Клод Јункера Западном Балкану биће да се представи нова Стратегија проширења, као и обнављање динамике и интереса ЕУ за регион, најављују се из Брисела.
Žan Klod Junker Foto: EPA/PATRICK SEEGER
Фото: EPA/PATRICK SEEGER

"Основна порука посете биће суштина Стратегије од 6. фебруара, која представља свеобухватни приступ Западном Балкану и то не само у смислу велике политичке и шире геополитичке важности региона за Европу, већ и наглашавање шест одвојених области које ће бити кичма тог новог приступа", изјавио је портпарол Европске комисиије Маргаритис Схинас. 

Одговарајући на питање Тањуга о циљу посете председника Европске комисије Јункера Западном Балкану и порукама које он доноси, Схинас је најавио да очекује да Јункер искористи прилику да лидерима, политичким чиниоцима и друштву у региону објасни веродостојност порука које стижу из Брисела. 

"Ово је велики тренутак. На крају посете ће се састати сви лидери (из региона) заједно са председником Јункером и премијером Борисовим. То је важан корак и у погледу предстојећег самита Западног Балкана и ЕУ који се планира за 17. мај. Ово је још један доказ обнављања динамике и интереса, које ова Европска комисија жели да унесе у наше односе са партнерима на Западном балкану", закључио је Схинас у изјави за Танјуг. 

У седишту ЕК у Бриселу званично је потврђено да председник Комисије Жан Клод Јункер у недељу, 25. фебруара, путује у посету Западном Балкану.Дипломатски извори из Европске комисије за Танјуг наводе да председник Јункер у Београд стиже у поподневним часовима у понедељак, 26. фебруара. Претходно ће посетити Скопље и Тирану. У Београду је предвиђена и неформална вечера коју за председника Европске комисије организије председник Србије Александар Вучић. 

Сутрадан Јункер наставља "балканску турнеју" посетом Подгорици. У среду, 28. фебруара, Јункер ће бити у посети Сарајеву и Приштини.За четвратак, 1. март, планиран је заједнички ручак у Софији на коме ће, поред лидера Западног Балкана, присуствовати Јункер, шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини, комесар Јоханес Хан и премијер Бугарске Бојко Борисов.

”Тема тог састанка биће регионална сарадња као једна од ваћни тема Стратегије проширења”, речено је за Танјуг у Бриселу.Председнику Европске комисије Јункеру би током посете региону требало да се прикључе и комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан, а крајем недеље и шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини. 

У Европској комисији су најавили и да ће се Јункер у свакој од Западно балканских 6 састати са председницима, премијерима, политичким лидерима, представницима параламента и цивиног друштва, као и да ће свуда одржати јавне наступе било да су у питању говори, заједничке конференције за медије или наступи пред национални паралментом.

EUR/RSD 117.6117
Најновије вести