Евро не преноси корону

ПАРИЗ: Не постоји значајан ризик да се оболи од новог корона вируса коришћењем папирних и металних евро новчаница, саопштила је Европска централна банка (ЕЦБ).
evri, pixabay
Фото: pixabay.com
Како се наводи, то је утврђено лабораторијским испитивањем које је показало да је вирус преживео много дуже на другим површинама, преноси портал Локал Франс (Лоцал Франце).
 
Готовински новац и даље се користи у 19 земаља еврозоне, међутим бројне радње и продавнице траже од купаца да се пребаце на бесконтактно плаћање како би се избегло руковање новчаницама и могући контакт са инфицираном особом.
 
Члан извршног одбора ЕЦБ Фабио Панета рекао је да је испитивање у лабораторији показало да је стопа преживљавања вируса 10 до 100 пута већа на челичним површинама, попут квака на вратима, него на новчаницама.
 
"Друге анализе показале су показале да се вирус много теже преноси преко порозних површина попут памучних или папирних, него са глатких површина као што је пластика", рекао је Панета и додао да су евро новчанице штампане на папиру од памучних влакана који их чини отпорним на хабање.
 
панета је закључио и да новчанице не представљају ризик од инфекције у поређењу са другим врстама површине са којима свакодневно људи долазе у контакт.
 
Више од 340 милиона становника Европе користи евро, а готовина је доминантан начин плаћања и посебно је популаран у Немачкој, Француској и Шпанији, саопштио је ЕЦБ.
EUR/RSD 117.5803
Најновије вести