Гарда Ирана прогласила крај нереда, враћање друштвених мрежа

ТЕХЕРАН: Иранска Револуционарна гарда прогласила је данас окончање антивладиних нереда који су у четвртак почели у Ирану и у којима је 20-ак људи убијено, а убрзо након што је Блумберг пренео ову вест, Ројтерс је објавио саопштење Револуционарне гарде да је у сукобима у граду Пираншахр на западу земље убијено троје припадника обавештајних снага Ирана.
Protesti u Iranu Foto: AP Photo
Фото: AP Photo

У саопштењу које је првобитно објавила иранска агенција Мехр наведено је да је троје обавештајаца страдало "у борби с антиреволуционарним елементима", али није прецизирано да ли је овај обрачун био везан за антивладине протесте у Ирану.

Блумберг је претходно објавио да је Револуционарна гарда прогласила окончање антивладиних нереда.

"Побуна је окончана. Непријатељи би требало да знају да претње одбрани и безбедности Ирана више не функционишу", јавила је државна агенција ИСНА, позивајући се на команданта Револуционарне гарде Мохамеда Али Џафарија.

Данас није било вести о новим протестима у Техерану, где је полицијско присуство велико, док су се провладине демонстрације одржале у другим иранским градовима.

На стотине људи ухапшено је у оквиру мера против нереда, који су у четвртак почели протестом у граду Машхаду против економске политике председника Хасана Роханија, који се залаже за ближе везе са Западом.

Нереди су се, међутим, од тада проширили и на друге градове, а демонстранти су почели да протестују против ширег верског и политичког естаблишмента, па чак и против врховног вође, алатолаха Алија Хамнеија.

Укида се забрана коришћења Инстаграма и Телеграма

ТЕХЕРАН: Иранске власти ће 5. јануара укинути забрану коришћења друштвених мрежа Телеграм и Инстаграм, коју је привремено увела током антивладиних протеста, рекао је посланик Алиреза Рахими, јавила је новинска агенција ИРНА.

Иран је блокирао приступ Инстаграму и популарној апликацији за слање порука Телеграм јер су их демонстранти користи за размену информација, навели су раније западни медији, али је Техеран негирао да је увео такву забрану, преноси Тас с.

Антивладини протести почели су 28. децембра у другом највећем иранском граду, Масхаду, првобитно против повећања цена, а касније су се проширили на друге градове.

Најмање 20 људи убијено је у сукобима с полицијом, док је више од 450 демонстраната ухапшено.

Domenico
03.01.2018 • 22:01
Hvala Bogu! I daj Bože, da ostane mir, da se USA satani ne posreći da rasplamsa još jednu kataklizmu!
EUR/RSD 118.3414
Најновије вести