Јункер Британији: Сат вам откуцава

ГЕТЕБОРГ: Председник Европске комисије Жан Клод Јункер поручио је Великој Британији да им сат откуцава и да још увек има посла који мора да се одради.
Epa (Jonas Ekstroemer)
Фото: Epa (Jonas Ekstroemer)

Сат откуцава. Надам се да ћемо моћи да постигнемо договор о изласку (из Европске уније) на децембарској седници Европског савета, али посао мора да се одради, поручио је Јункер на самиту ЕУ о запошљавању и социјалној заштити у Гетеборгу, Шведској, пренео је АП.

Премијерки Британије Терези Меј речено је да има још две недеље да учини нешто конкретно, уколико се нада да Европска унија започне са преговорима о трговини до краја године.

Председник Европског савета Доналд Туск рекао је да је спреман да пређе на следећу тачку преговора о Брегзиту, то јест о будућем односу Уније са Великом Британијом, додајући да Лондон има рок до почетка следећег месеца да постигне напредак о питању Закона о изласку из ЕУ и започне решавање проблема границе са Ирском, преноси Би-Би-Си.

Мејова је рекла да је начињен “добар напредак”, али да још увек има ствари које морају да се ураде.

Преговори о Брегзиту тренутно стагнирају због финансијске нагодбе са Великом Британијом, питања права грађана, као и због оптужбе премијера Ирске, Леа Варадкара, да Лондон не размишља о импликацијама Брегзита по Ирску.

Главни преговарач ЕУ за Брегзит, Мишел Барније, рекао је Дејвиду Дејвису да имају две недеље да детаљније опишу колико су спремни да плате ЕУ како би покрили “свој рачун” и разјасне како ће се очувати трговина са Републиком Ирском и Северном Ирском, након што Велика Британија напусти јединствено тржиште.    

Велика Британија саопштила је да ће испоштовати постојеће финансијске обавезе, то јест да ниједној чланици ЕУ неће бити горе у текућем буџетском периоду до 2020. године, а ту се говори о суми од 20 милијарди евра.

EUR/RSD 117.4849
Најновије вести