Јункер британској премијерки: Нећемо преговарати поново

БРИСЕЛ: Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер казао је британској премијерки Терези Меј током "робусних, али конструктивних разговора" које су данас имали у Бриселу да Европска унија неће поново преговарати са Лондоном о споразуму о Брегзиту, преноси Ројтерс.
Žan-Klod Junker  Foto: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
Фото: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

"Разговори су одржани у духу заједничког рада на постизању уредног повлачења Уједињеног Краљевства (УК) из ЕУ", казао је Јункеров портпарол Маргаритис Схинас на конференцији за медије.

Наводи се да је Скинас додао да је европски блок спреман да више поради на декларацији која треба да прати нове односе ЕУ и УК након Брегзита.

Ројтерс преноси да је Јункер поручио да је Мејова представила разне опције којима би требало одговорити на забринутост изражену у британском парламенту у вези са "бекстопом" ирске границе.

"Бекстоп" је осмишљен тако да се задржи отворена граница на острву у случају да Велика Британија напустили ЕУ без споразума. У питању је својеврсна безбедносна мрежа која гарантује да неће бити "тврде границе" између две Ирске, чак и ако Британија напусти ЕУ без споразума.

Јункер је такође рекао да се сда Мејовом договорио да њихови тимови и раде заједно како би утврдили "да ли се може пронаћи пут даље".

Наводи се да ће се председник Европске комисије и премијерка Велике Британије поново састати крајем фебруара, док ће се њихови главни преговарачи за Брегзит - Мишел Барније у име ЕУ и Стивен Баркли у име Уједињеног Краљевства састати у понедељак.

Мејова је раније данас стигла у седиште Европске уније у Бриселу, у новом покушају да поново отвори разговоре са ЕУ о Брегзиту.

АП је пренео да ће се она, осим са Јункером, састати и са председником Европског савета Доналдом Туском и председником европског парламента Антониом Тајанијем.

Доњи дом британског парламента је прошле недеље гласао да се од ЕУ захтева да направи "алтернативне аранжмане" по питању "бекстопа", што је главна препрека да се британски парламент сагласи са споразумом британске премијерке о Брегзиту.

EUR/RSD 117.4849
Најновије вести