Лајен: Европска комисија о кандидатури Украјине следеће недеље

КИЈЕВ:  Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је данас у Кијеву да цто тело до краја следеће недеље дати мишљење о томе да ли Украјини треба дати статус кандидата за придруживање ЕУ.
1
Фото: Tanjug/AP photo/Natasa Pisarenkо)

“Данашњи разговори помоћи ће нам да завршимо процену до краја следеће недеље" рекла је фон дер Лајен на конференцији за новинаре после разговора са председником Украјине Володимиром Зеленским.

Она је оценила да су украјинске власти "урадиле много у правцу кандидатуре", али да постоји потреба да се примене рефорем, на пример у борби против корупције", преноси Гардијан.

Она је истакла да је у тој области неопходно ојачати украјинско законодавство у борби против корупције.

"Урадили сте много да обезбедите владавину права, али морате додатно да ојачате антикорупцијско законодавство и обезбедите боље функционисање администрације да бисте створили неопходне услове за борбу против корупције и да обезбедите несметано функционисање бизниса", рекла је Фон дер Лајен.

Указала је на потребу да се платформа за реконструкцију Украјине искористи за стварање заједничког правца, за јасну мапу пута према којој би се синхронизовао заједнички рад на реконструкцији Украјине да би се земља "подигла из рушевина", преноси Интерфакс Украјина.

„Ово мора бити процес који Украјина мора у потпуности да уради. Европска комисија има велико искуство у управљању таквим ситуацијама и улагањима у реформе“, додала је она.

Нагласила је да ЕУ жели да усмери инвестиције и обезбеди спровођење реформи како би се побољшао живот Украјинаца, да би успела да обнови Украјину, учини је привлачном за инвестиције, да створи атрактивне услове за пословање и да се креће ка ЕУ.

Украјина је започела процес аплицирања за чланство у ЕУ у фебруару ове године, четири дана након почетка сукоба у тој земљи.

Преговори земаља о чланству у ЕУ обично трају годинама, а кандидати морају да докажу да испуњавају више критеријума - од поштовања демократије и владавине права до тога да имају довољно снажну економију.

Зеленски је раније предложио ЕУ да Украјини у кратком року одобри чланство по посебној процедури.

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести