Лавров: Москва очекује да САД не намећу свој развојни модел

ЊУЈОРК: Москва очекује да ће Вашингтон напустити употребу силе и друге методе наметања свог развојног модела другима, изјавио је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров на Генералној дебати 76. заседања Генералне скупштине Уједињених нација.
sergej lavrov
Фото: Tanjug (AP Photo/Seth Wenig)

Он је рекао да Русија подржава узајамно признавање вакцина против ковида 19 које се одобравају на државном нивоу, пренео је ТАСС.

Што се тиче конторле наоружања, Лавров је рекао да би решење које би било прихватљиво и за Русију и за САД могло да буде постигнуто ако постоји добра воља за то.

Велика очекивања повезана су и са изгледима руско-америчког дијалога о будућности контроле наоружања, о чијем почетку је преговарано на руско-америчком самиту у Женеви. Имајући добру вољу, сасвим је реално постићи међусобно прихватљива решења, сматра он.

Према његовим речима, предстојећи Самит демократија, који је иницирао Вашингтон, означиће корак ка подели међународне заједнице на "нас" и "њих".

Иницијатива Сједињених Америчких Држава да се одржи Самит демократија је још један пример тога. Вашингтон ће сигурно бити тај који ће изабрати учеснике догађаја, полажући право да одлучује које земље испуњавају демократске стандарде. У ствари, иницијатива је у складу са духом Хладног рата, јер је то проглашавање новог крсташког рата против свих оних који не деле те идеје, нагласио је Лавров.

Он је казао да Русија позива Савета безбедности УН да се прилагоди реалности полицентричног светског поретка, проширујући га азијским и латиноамеричким земљама.

Међународно признање талибана се не разматра

Руски министар иностраних послова поручио је да се тренутно не разматра међународно признање талибана.

Питање међународног признања талибана у овом тренутку није на столу, рекао је Лавров на конференцији за новинаре, преноси Ројтерс.

Он је говорио на маргинама годишњег окупљања светских лидера у Њујорку на Генералној скупштини УН, а његови коментари уследили су након што су талибани именовали изасланика УН, при чему је дошло до сукоба око представљања Авганистана у овом међународном телу.

Талибанске власти у Кабулу су обавестиле УН да Авганистан више не представља досадашњи представник и да су они одредили Сухаина Шахина, портпарола организације у Дохи, за новог амбасадора при УН.

Талибани су затражили да се обрате светским лидерима на Генералној скупштини УН у Њујорку, а министар спољних послова Амир Кан Мутак упутио је писмо УН са тим захтевом.

Садашњи амбасадор Авганистана у УН Гулам Исакзај, који представља владу коју су збацили талибани, такође је затражио обнову акредитације у УН.

Русија је члан деветочланог Одбора за акредитиве УН, заједно са Кином и САД, који ће касније ове године расправљати о супротстављеним захтевима за представљање Авганистана у УН.

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш је раније поручио да је жеља талибана за међународним признањем једина полуга коју друге земље могу да искористе да их притисну да саставе инклузивну владу и да поштују људска права, посебно жена.

EUR/RSD 117.5833
Најновије вести