Либија: Преврнуо се брод са мигрантима, најмање 45 страдало

Брод који је превозио на десетине миграната ка Европи преврнуо се у Средоземном мору близу обале Либије, а у овој несрећи најмање 45 особа се удавило
Brod sa migrantima na Mediteranu Foto: Kenny Karpov/SOS Mediterranee via AP
Фото: Kenny Karpov/SOS Mediterranee via AP

КАИРО: Брод који је превозио на десетине миграната ка Европи преврнуо се у Средоземном мору близу обале Либије, а у овој несрећи најмање 45 особа се удавило или се води као нестало, укључујући петоро деце.

Брод, на којем се налазило најмање 82 мигранта, преврнуо се у понедељак, након експлозије мотора, преноси Асошијетед прес. Ова несрећа има највећи број жртава од свих које су се у току ове године догодиле у близини обала Либије.

Преживелих миграната има 37, махом из Сенегала, Малија и Гане. Њих је спасио је локални риболовац, након чега су их либијски званичници ставили у притвор. Они су пријавили да је у несрећи 45 особа изгубило живот, укључујући петоро деце.

Мигранти тврде да је мотор брода престао да ради и да нису имали никакву храну нити воду. Информације о ситуацији на броду послате су властима Либије, Малте, Италије и Туниса, и то у суботу по последњи пут.

Уједињене нације су апеловале на државе да брзо реагују приликом оваквих инцидената и да је кашњење у пружању помоћи неприхватљиво и да угрожава животе људи које може да буде избегнуто.

Либија је постала главна транзитна тачка за афричке и арапске мигранте који беже од рата и немаштине ка Европи. Већина миграната на опасно путовање креће у лоше опремљеним и небезбедним гуменим чамцима. Међународна организација за миграције је саопштила да је од 2014. па до марта ове године преко 20.000 миграната преминуло приликом покушаја да пређу Средоземно море.

EUR/RSD 117.4598
Најновије вести