Македонија: Закон о језицима у Службеном гласнику

СКОПЉЕ: Закон о језицима, заједно са Законом о ратификацији Споразума из Преспе су објављени данас у Службеном гласнику Републике Македоније, саопштава МИА.
skoplje, tanjug
Фото: Tanjug/Z.Žestić, arhiva

Овим законом предвиђа се да се у свим органима у државној власти Републике Македоније, попут централних институција, јавних предузећа, агенција, дирекција, установа и организација, комисија и правних лица која врше јавна овлашћења, званични језик буде и онај језик којим говори 20 одсто грађана Републике Македоније.

Јавно предузеће "Службени гласник Републике Македоније", саопштило је да је у броју седам свог издања објавило Закон о ратификацији Споразума са Републиком Грчком, односно Преспанског споразума, и Закон о употреби званичних језика.

Из Службеног гласника Македоније наводе да је њихово предузеће професионално и да неће допустити мешање политике у њиховом раду и нарушавање угледа.

Председник македонског Собрања Талат Џафери синоћ је преко свог фејсбук налога објавио да је послао Службеном гласнику на објављивање Закон о језицима.

Овај закон два пута је био изгласан у македонском Собрању, 11. јануара и 14. марта прошле године, али је председник државе Дзордзе Иванов одбио да га потпише образлагајући да је противуставан.

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести