Безос се после 11 минута лета у свемир вратио на Земљу

ВАН ХОРН: Џеф Безос, најбогатији човек на свету, и троје чланова посаде, безбедно су се данас вратили на Земљу након 11 минута колико је трајао њихов лет у свемир.
s
Фото: Youtube Printscreen

Они су у ракетној летелици полетели из пустиње у Тексасу, а Безосова компанија “Блу ориџин“ је по, успешном повратку летелице, честитала бившим и садашњим члановима тима те компаније на овом историјском тренутку у историји свемирских летова, преноси УСА тудеј.

“Ова прва посада астронаута уписала се у историјске књиге свемира, отворивши врата кроз која ће проћи многи касније“, твитовала је Безосова компанија за свемирски туризам "Блу ориџин".

Ројтерс наводи да је лет 57-годишњег милијардера до ивице свемира трајао 10 минута и 20 секунди.

Безосова посета свемиру је уследила само девет дана након што је Британац Ричард Бренсон извео лет до свемира у сопственом ракетном авиону.

Реч је жестокој конкурентској бици између Безосове компаније “Блу ориџин“ и Бренсонове “Вирџин галактик“ које настоје да искористе потенцијално уносно тржиште свемирског туризма, које ће, према проценама швајцарске банке УБС, годишње вредети око три милијарде долара.

Друштво на броду су Безосу правили брат Марк, авијатичарка Вели Фанк (82) и тинејџер који је недавно завршио средњу школу Оливер Димен (18), као најстарија и најмлађа особа које ће стићи до свемира, преноси Би-Би-Си.

Милијардер Џеф Безос полетео у свемир

ВАШИНГТОН: Амерички милијардер Џеф Безос полетео је данас у свемир у својој ракетној летелици "Њу Шепард", а овај лет сматра се прекретницом када је реч о приватним путовањима у космос.Милијардер Џеф Безос полетео у свемирПолетео је у 15 сати по средњеевропском времену из пустиње у западном Тексасу до ивице свемира, јавља Би-Би-Си.

Лет ће, како је раније најављено, трајати 11 минута.

Безос је пре лета рекао да је узбуђен и знатижељан.

"Људи ме питају да ли сам нервозан. Нисам баш нервозан, знатижељан сам. Интересује ме шта ћемо видети", рекао је Безос у интервјуу за Си-Би-Ес Њуз.

Друштво у броду ће му правити брат Марк, авијатичарка Вели Фанк (82) и тинејџер који је недавно завршио средњу школу Оливер Димен (18), као најстарија и најмлађа особа које ће стићи до свемира, преноси Би-Би-Си.

Они ће путовати у капсули са највећим прозорима који ће им пружити феноменалан поглед на Земљу.

"Обучени смо. Ово возило је спремно, посада је спремна, овај тим је сјајан. Стварно се осећамо добро", рекао је он.

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести