Немачка: Демонстранти у Ирану заслужују поштовање

БЕРЛИН: је данас саопштила да са забринутошћу прати развој догађаја у Ирану, али и истакла да демонстранти који протестују против економске ситуације заслужују поштовање.
Nemacka zastava
Фото: Tanjug

"Влада сматра легитимним када људи храбро протестују на улицама због њихових економских и политичких проблема, као што се то тренутно дешава у Ирану и они имају наше поштовање", рекла је портпаролка немачке владе Улрике Демер, преноси Ројтерс.

Она је позвала власти у Ирану да започну дијалог са демонстрантуима и да одговоре пропорционално онима који су учествовали у насиљу, али и истакла да је Немачка узнемирена бројем смртних случајева током шестодневних немира.Антивладини протести у Ирану, започели су 28. децембра у неколико градова, а до сада је у њима погинуло више од 20, а ухапшено неколико стотина људи.

Демонстрације су почеле због тешке економске ситуације, али неки демонстранти узвикују пароле против владе и врховног лидера Ајатолаха Али Хаменеија.Хамнеи је у уторак оптужио непријатеље Исламске републике за подстицање немира у тој земљи, док се настављају антивладине демонстрације покренуте прошле недеље, наводи Ројтерс.

"Последњих дана, непријатељи Ирана користе различито оруђе укључујући кеш, оружје, политику и обавештајни апарат како би створили проблеме Исламској републици", навео је Хамнеи у изјави постављеној на његовом сајту.

rodoljub
03.01.2018 • 13:58
Zapadno licemerstvo nema granice. Protesti i demonstracije u zapadnoj Evropi i Americi etiketiraju se kao ekstremni , desnicarski i nacionalisticki, pa ne zasluzuju postovanje, dok se protesti u Iranu smatraju demokratskim i zasluzuju postovanje. Kakvi ljigavci i pokvarenjaci vladaju zapadom .
Domenico
03.01.2018 • 14:06
nemoj samo da ste "zabrinuti", poštovanje ste pokazali i na Majdanu, pa evo gde je Ukrajina, "poštovali" ste USTAŠE, UČK, ID, ALKAIDU, nemojte kad vas molimo!!!
EUR/RSD 118.2214
Најновије вести