Одлука Европског суда поводом анексије Крима у четвртак

СТРАЗБУР:Велико веће Европског суда за људска права објавиће у четвртак, 14. јануара своју одлуку у процесу по тужби Украјине против Руске Федерације поводом руске анексије Крима.
strazbur sud
Фото: pixabay.com

Одлука овог суда са седиштем Стразбуру биће саопштена на јавној седници у 10 сати, најавио је данас тај суд.

Украјинска влада тврди да је Руска Федерација прекршила бројна права из Европске конвенције о људским правима јер од 27. фебруара 2014. године врши ефективну контролу над Аутономном Републиком Крим и Градом Севастопољ, за које Украјина тврди да су њени саставни делови.

Док "анексију" Крима у Кијеву називају "окупацијом”, у Москви је сматрају "поновним уједињењем”.

Влада Украјине у тужби тврди да су кршења права последица опште праксе Руске федерације и позива се на следећа кршења Конвецније: права на живот, права на фер суђење, правоа на приватни живот, забране нехуманог третмана и тортуре, слободе вероисповести, слободе изражавања и слободе удруживања.

Такође се жали на кршење забране дискриминације, права на заштиту имовине, права на образовање и слободу кретања.

Овај случај је, како подсећа суд, проистекао из две тужбе које је Украјина поднела против Русије у марту 2014. и у августу 2015. године, а како се обе тичу догађаја на Криму и Источној Украјини Европски суд их је спојио у један предмет у јуну 2018.

У међувремену је судско веће Евроспког суда је издало такозване "привремене мере" којима је позвало Русију и Украјину да се уздрже од даљих активности, посебно војних акција, које би могле да доведу до кршења права из Конвеције према цивилима.

Због важности овог случаја судско веће Европског суда није даље одлучивало, већ је случај проследило на одлуку Великом већу суда од 17 судија, које ће у четвртак изрећи своју одлуку.

У овај случај се по одобрењу суда као "трећа страна" умешао Центар за људска права и плурализам МцГилл из Канаде (Мц Гилл Центре фор Хуман Ригхтс анд Легал Плуралисм ат МцГилл Университy).

Јавна седница Великог већа одржана је у септембру 2019. године.

Европски суд је указао да му је Украјина поднела још низ других тужби против Руске Федерације, као и да је примио више од 7.000 појединачних тужби (грађана или правних лица) које се односе на догађаје на Криму, Источној Украјини и Азовском мору.

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести