Орбан: Мађарска неће променити став према имигрантима

БУДИМПЕШТА; Мађарска неће променити свој став о имиграцији након што је Европски суд правде одбацио тужбу Мађарске и Словачке у вези са обавезним квотама ЕУ за расподелу миграната, поручио је данас мађарски премијер Виктор Орбан. 
Viktor Orban / Tanjug
Фото: Tanjug

Орбан је нагласио да је у потпуности сагласан са словачким премијером Робертом Фицом да та одлука Европског суда мора да буде призната, али је рекао да то није разлог да се промени политика Мађарске према имиграцији, преноси МТИ. 

"Морамо узети у обзир пресуду, јер не можемо урушити основе ЕУ, а поштовање права је основа ЕУ, али у исто време ова судска пресуда није разлог за нас да променимо нашу политику која одбацује мигранте", рекао је Орбан, наводи Ројтерс. 

У интервјуу за државни радио, Орбан је рекао да је одлука Европског суда "отворила врата" примени "Сорошевог плана", преноси МТИ.

"Никад нећу допринети да Мађарска постане имигрантска земља", поручио је Орбан.

Осврнуо се и на писмо председника Европске комисије Жан Клод Јункера уз оцену да је стварање везе између питања имиграције и финансирања чвршег повезивања у ЕУ против правила Унија и "неморално". 

Јункер је претходно поручио Орбану да је солидарност "двосмерна улица" и да је ЕК спремна да "хитно размотри" захтев Мађарске за исплату половине од 883 милиона евра за заштиту спољних граница Уније у специфичним и хитним случајевима.

Европски суд правде одбацио је недавно тужбе Словачке и Мађарске на план ЕУ о квотама за расподелу миграната, а судском одлуком подржано је право Брисела да присили државе чланице на пријем тражилаца азила.

Словачки премијер рекао је да Словачка поштује одлуку највишег суда ЕУ о одбацивању тужби Словачке и Мађарске на миграциону политику Уније, али је истакао да његова земља неће променити свој негативни став о квотама за расподелу избеглица.

"Наставићемо да радимо на томе да се солидарност изрази на друге начине, уместо што нам се силом намећу мигранти из других земаља који ионако овде не желе да буду", поручио је Фицо, преноси Ројтерс. План о квотама који је успоставила Европска комисија усвојен је већинским гласањем држава чланица, док су му се успротивиле бивше комунистичке земље на истоку Европе које тврде да њихова друштва немају капацитета да приме претежно муслиманске имигранте.

План, који је покренут пре две године, али је од почетка био споран, предвиђа премештање, односно такозвану релокацију 160.000 људи, али је до сада премештено само око 25.000 миграната.

Званичници у Бриселу су упозорили да је шема правно обавезујућа за све државе чланице, укључујући и оне које су гласале против квота као што су Мађарска, Словачка, Чешка Република и Румунија.
 

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести