Палестина одобрила међународну истрагу убиства новинарке на Западној Обали

ЈЕРУСАЛИМ: Палестинске власти саопштиле су данас да одобравају међународну подршку истрази о смрти новинарке Ал-Џазире Ширин Абу Аклех.
1
Фото: Youtube Printscreen

Хусеин ал Шеик, високи званичник палестинских власти, које су раније одбиле помоћ Израела, написао је на Твитеру да власт поздравиља учешће свих међународних тела у истрази у вези са убиством новинарке, преноси Ројтерс.

Смрт познате репортерке Ширин Абу Аклех растужила је многе, а израелска полиција се у петак сукобила са великим бројем Плестинаца који су носили њен ковчег кроз Стари град Јерусалима, што је изазвало међународну осуду.

У данашњем саопштењу израелска полиција наводи да је имала намеру "да омогући мирну и достојанствену сахрану коју је координисала са породицом настрадале новинарке, али да су стотине изгредника покушале да саботирају церемонију и нашкоде полицији", преноси британска агенција.

Како се наводи, полиција ће истражити сукобе који су се догодили током сахране.

Палестинске власти су раније навеле да је Абу Аклех, која је пратила израелску рацију на Западној обали, била жртва атентата који су извршиле израелске снаге, а израелске власти су првобитно сугерисале да је новинарка погинула услед палестинске ватре, али су потом навеле да су за то можда одговорне и њихове снаге.

Савет безбедности УН оштро је осудио убиство и позвао на „непосредну, темељну, транспарентну, поштену и непристрасну истрагу”, наводи Ројтерс.

Савет безбедности УН оштро осудио убиство

 ЊУЈОРК: Савет безбедности УН оштро је осудио убиство палестинско-америчке новинарке Ширин Абу Аклех и позвао на "хитну, темељну, транспарентну, поштену и непристрасну истрагу".

Саопштење тим поводом на синоћњој седници подржало је свих 15 чланица СБУН након што је на инсистирање Кине и Русије уклоњен део текста у којем се наглашава важност слободе медија и потреба да новинари који раде у опасним областима буду заштићени, потврдиле су дипломате на Ист Риверу, које су желеле да остану анонимне, преноси АП.

У саопштењу СБ УН је истакнуто "да новинари морају бити заштићени као цивили''''.

Новинарка Абу Аклех (51) била је позната широм арапског света и цењена због тога што је у посљедњих 25 година извештавала за ТВ канал Ал Џазира о Палестинцима и палестинском друштву под израелском влашћу.

Она је убијена прошле среде током израелске војне рације у граду Џенин на Западној обали.

Новинари који су били са њом, укљуцујући и колегу из Ал Јазеере који је тада рањен, потврдили су да су израелске снаге пуцале на њих иако су јасно идентификовани као новинари.

Смрт познате репортерке Ширин Абу Аклех растужила је многе, а израелска полиција се у петак сукобила са великим бројем Плестинаца који су носили њен ковчег кроз Стари град Јерусалима, што је изазвало међународну осуду.

EUR/RSD 117.4055
Најновије вести