Папа: Сећање на холокауст услов је за мирну будућност

Папа Фрања је данас поводом обележавања Међународног дана сећања на жртве холокауста, 27. јануара, нагласио да се овакви злочини не смеју заборавит
papa franja, tanjug ap
Фото: Papa Franja, foto: Tanjug (AP Photo/Andrew Medichini)

ВАТИКАН:  Папа Фрања је данас поводом обележавања Међународног дана сећања на жртве холокауста, 27. јануара, нагласио да се овакви злочини не смеју заборавити и упозорио да искривљене идеологије могу поново утрти пут новом масовном истребљењу.

У свом обраћању поводом Међународног дана сећања на жртве Холокауста, поглавара Римокатоличке црква истакао је потребу да се жртве не смеју заборавити и да је то, осим што је показатељ да смо људи, основни услов за мирну будућност, преноси Ројтерс.

"Очувано сећање такође значи да смо свесни да се те ствари могу поновити, на основу предлога неких идеологија које тврде да ће спасити народ и на крају уништте и народ и човечанство“, поручио је папа.

Он је, на крају свог редовног обраћања из приватне библиотеке због ограничења протв корона вируса. подсетио да је холокауст почео управо тако, чиме је отворен пут за смрт, истребљење и бруталност.

Папа Фрања је данас говорио о овој теми у знак сећања на 76. годишњицу када је пред краја Другог светског рата, 27. јануара 1945, совјеткса Црвена армија, ослободила логор смрт Аушвиц-Биркенау у Пољској, где су нацисти убили више од милион људи, Јевреја и припадника других народа,

Резолуцијом Генералне скупштине Уједињених Нација, усвојеном 1. новембра 2005. године, 27. јануар проглашен је за Међународни дан сећања на жртве Холокауста.

EUR/RSD 117.5782
Најновије вести